« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
RAZDOR

Hoće li Draža Mihajlović podijeliti Bosnu i Hercegovinu?

Najave da će srbija provesti postupak rehabilitacije četničkog vođe podijelila su članove predsjedništva BiH

Fotografija vijesti
Više o

Bosna i Hercegovina

,

Željko Komšić

,

Draža Mihajlović

Ukoliko srpske vlasti doista provedu postupak rehabilitacije četničkog vođe Draže Mihailovića, član predsjedništva BiH Željko Komšić tražit će povlačenje veleposlanika iz Srbije, prenosi Hina.

Pozivajući se na neimenovani izvor iz predsjedništva BiH, list navodi kako su najavljenu rehabilitaciju Mihailovića u Komšićevom uredu shvatili kao krajnje ozbiljan problem.

"Riječ je o ozbiljnoj stvari i što se našeg (Komšićevog) ureda tiče, sigurno neće proći tek tako", izjavio je izvor.

Komšićev ured procjenjuje kako Mihalilovićeva rehabilitacija ne može biti samo unutarnja stvar Srbije, s obzirom da je on odgovoran za veliki broj zločina počinjenih u BiH ali i Hrvatskoj.

Eeventualu odluku o povlačenju veleposlanika iz Beograda predsjedništvo BiH moralo bi donijeti jednoglasno.

Srpski član predsjedništva BiH Nebojša Radmanović zastupa stajalište kako pitanje Mihailovićeve uloge treba prepustiti povjesničarima, a da se u BiH problem stvara jer "oni koju su 20 godina galamili na komunizam potpuno prihvaćaju ocjene komunista o Draži Maihailoviću no vjerojatno ne prihvaćaju ocjene tih komunista o ustašama i zločinima koje su činile muslimanske SS brigade".

"Podsjećam da je u zapadnoeuropskoj literaturi nakon Drugog svjetskog rata četnički pokret dugo važio kao pokret otpora protiv nacizma", izjavio je Radmanović u intervjuu kojega su u petak objavile banjalučke "Nezavisne novine".

30.03.2012. 12:27:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh