« Film
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
tko ne riskira...

Hoće li Avatar biti najskuplji promašaj u povijesti filma

TRAILER: Redatelj James Cameron poznat je po skupoći svojih kreativnih inovacija, no pitanje je hoće li ovaj put ponoviti uspjeh Titanica

Fotografija vijesti
Više o

Avatar trailer

,

Avatar film

,

James Cameron

Fox Fetaures napravio je najskuplji 3D ZF film otkad postoji - Avatar. No, koliko je točno utrošeno još je nepoznanica.

James Gianopulos, jedna od izvršnih direktora FOX Filmed Entertainmenta, u intervjuu za CNN bio je škrt na riječima, odnosno brojkama, no pretpostavka iznesena u Wall Street Journalu penje se do iznosa preko 300 milijuna dolara. James Cameron je za taj novac morao napraviti spektakl. Ipak, vrijeme će pokazati...

Da stvar bude paprenija, krajnji iznos će prema krajnjim izračunima biti rekordan i to toliko da će nadmašiti najskuplji filmski projekt Pirate s Kariba: Na kraju svijeta čiji je budžet bio 300 milijuna. Dolara, naravno.

Ipak, James Cameron zvučno je ime; sjetite se Titanica (1997) s budžetom od, u to vrijeme, rekordnih 200 milijuna. No, Titanic se isplatio višestruko - zarada je premašila 1,8 milijardi dolara, a osim toga nagrade koje je film pokupio teško je nabrojati.

"Avatar" bi trebao unijeti radikalne promijene u kinematografiji - tehnički napredan filmski ep započet će novu eru u filmskoj industriji. Bar je to namjera producenata.

Inače priča je sljedeća - Jake Sully je bivši marinac prikovan za invalidska kolica. Regrutiran je i poslan na Pandoru, daleki planet na kojem korporacije vade rijedak mineral kojim će riješiti energetsku krizu na Zemlji. No, Pandorina atmosfera je otrovna, pa je stvoren Program Avatar kojim se ljudska svijest spaja na biološko tijelo na daljinsko upravljanje koje može preživjeti na smrtonosnom Pandorinom zraku. Ponovno rođen u svom avataru, Jake može hodati. Njegova je misija infiltrirati se među stanovnike Pandore Na'vije koji su postali glavna prepreka vađenju dragocjene rude. No, stvari krenu drugim smjerom kada lijepa Na'vijka Neytiri spasi Jakeu život...

Inače dio multimilijunskog budžeta otišao je na proizvodnju specijalne kamere koja kombinira računalno generirane prikaze sa živim, stvarnim pokretima. Bilo je tu još tehnoloških inovacija koje sad nećemo spominjati. Bitno je samo napomenuti da je Cameron učinio sve kako bi si olakšao i unaprijedio produkcijski dio posla. Sve je podredio kreativnosti.

Ipak, koliko je Cameonova kreativnost u skladu s budžetom stvar je relativne interpretacije. Povjerenje u njega je ogromno, tvrdi Gianopulos. Istina, tehnološka zahtjevnost stvaranja ovakvih vrsta filmova sigurno diže razinu uloženih sredstava, no to se ni ne bi radilo da očekivanja nisu velika.

3D filmovi postajat će sve popularniji i među publikom, ali i redateljima. Trenutno su u toj dimenziji glavne face upravo Cameron i Robert Zemeckis (Christmas Carol).

U međuvremenu, Fox će za nekoliko mjeseci znati hoće li se ulaganja isplatiti. Zanimanje za film postoji, naročito zahvaljujući jakoj promociji, no interes je jedno, a kupljena ulaznica nešto sasvim drugo.

14.12.2009. 12:32:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh