« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
APELIRAJU

HND i PEN ukazuju na krizu medija, posebno HRT-a

U raspravi ''Tko vlada medijima'' ocijenjeno je da u medijima ne postoji konzistentna uređivačka politika, a da oglašivači često presudno utječu na sadržaj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix )
Više o

HND

,

HRT

,

mediji

,

Zdenko Duka

,

Nadežda Čačinović

,

PEN centar

,

Tko vlada medijima

,

oglašivači

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Hrvatski P.E.N. centar, organizatori u petak održanog okruglog stola pod nazivom "Tko vlada medijima", danas su objavili zaključke rasprave ističući da je potrebno promijeniti temeljni medijski zakon koji bi zajamčio transparentnost vlasničkih odnosa, onemogućio monopol na tržištu informacija te bolje zaštitio novinarske slobode i prava novinara.

"Polazeći od toga da je funkcioniranje javnosti nužan uvjet za funkcioniranje demokracije a nezadovoljni današnjim stanjem smatraju da je potrebno promijeniti temeljni medijski zakon kako bi on zajamčio transparentnost vlasničkih odnosa, onemogućio monopol na tržištu informacija te bolje nego postojeći zakon zaštitio autonomne profesionalne novinarske slobode i prava novinara unutar medija", navodi se u zaključcima sudionika okruglog stola.

Ocjenjeno je da uglavnom ne postoji konzistentna uređivačka politika u medijima, da oglašivači nerijetko presudno utječu na sadržaj medija te da javni, subvencionirani mediji ne obavljaju ulogu korekcije.

"Posebno je", ističe se, "ukazano na krizu Hrvatske radiotelevizije i na potrebu izrade kvalitetnog zakona o HRT-u, koji se priprema. Zatraženo je da se apelira na povratak 'Latinice' u program HTV-a".

Novinari su, podsjeća se, obvezni poštovati visoke standarde svoje djelatnosti, omogućiti pluralitet stavova i jamčiti pouzdanost objavljenih činjenica. Predloženo je da se ustanovi vijeće za tisak u kojem bi osim novinara bili predstavnici nakladnika te civilnog društva, s ciljem poboljšanja novinarske etike.

"U odnosu između političara, kao izabranih predstavnika građana te novinara, čiji mandat nadzora proističe iz opće funkcije medija u demokraciji, nastaju brojne poteškoće koje valja rješavati transparentnom komunikacijom", navodi se u zaključcima i ističe kako je upozoreno da je vanjska politika u medijima potpuno zanemarena.

"Novinarima ali i građanima valja omogućiti brz i uredan pristup i korištenje nekadašnje arhive Vjesnika, koja sada pripada Hini. Nedostupnost stare novinarske građe može biti i oblik cenzure", stoji na kraju priopćenja koje su potpisali predsjednici HND-a i PEN-a Zdenko Duka i Nadežda Čačinovič. (hina/metrp-portal)

14.02.2010. 15:22:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh