« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
dossier.hr

Hloverka smijenila Anu Jelinić zbog Darka Petričića

Urednica emisije Dossier.hr navodno je počinila 'težak uređivački promašaj'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Elvir Tabaković/Cropix)
Više o

Hloverka Novak Srzić

,

Janos Roemer

,

Ana Jelinić

,

Darko Petričić

,

Dossier HR

Glasnogovornik HRT-a Janos Roemer Indexu je danas potvrdio da novinarka Ana Jelinić više neće uređivati emisiju Dossier.hr.

''Iz informativnog programa HTV-a prenijeto mi je da je takvu odluku glavna urednica donijela zbog teškog uređivačkog promašaja. Gospođa Jelinić nastavit će raditi na drugim radnim zadacima u sklopu redakcije Informativnog programa'', izjavio je Roemer, ali nije naveo o kakvom se to teškom propustu radi.

Smjenu je Indexu potvrdila i sad već bivša urednica emisije Ana Jelinić:

"Pozvana sam od strane glavne urednice Informativnog programa gdje mi je rečeno da neću više voditi emisiju Dossier.hr. Kako mi je rečeno, emisija je bila teški urednički promašaj jer se o kriminalu ne može govoriti ako nema konkretnih dokaza."

Sporna emisija, koja je inače jedna od rijetkih na HRT-u koja se usuđuje progovoriti o 'nedopuštenim' temama, sinoć se bavila Hrvatskom u mreži mafije, kriminala i korupcije, pa se čini da je sama tema bila taj "težak urednički propust".

Osim eminentnih hrvatskih novinara koji su govorili o kriminalu sporno je bilo i gostovanje ekonomskog analitičara Darka Petričića koji je autor knjige "Kriminal u hrvatskoj pretvorbi", a koji je napisao i novu knjigu o kriminalu u Hrvatskoja koja bi se uskoro trebala naći u knjižarama.

Nakon što je vijest objavljena na Indexu, glasnogovornik HRT-a osjetio se dužnim ponovno reagirati, pa je izjavio:

"U jučerašnju emisiju propuštene su ozbiljne optužbe na račun pojedinih imenom navedenih gospodarstvenika i političara (i vladajuće stranke i opozicije) bez ikakvih argumenata ili druge potkrepe, što je suprotno osnovnim pravilima novinarske struke. U sklopu svog novog radnog zadatka gđa Jelinić dobila je uputu da novinarski istraži navedene jednostrane tvrdnje - rezultate tog rada, napravljene profesionalno korektno, Informativni program će svakako objaviti."

Teško je opravdati smjenu urednice koja je u svojoj emisiji samo dopustila istraživačko novinarstvo kojeg na HRT-u ionako kronično nedostaje. No, očito vladajuće strukture na nacionalnoj televiziji još uvijek funkcioniraju prema nekim svojim pravilima struke, odnosno politike.

13.11.2009. 14:49:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh