« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
ZIMA POKAZALA ZUBE

Hladni val u Europi i dalje ubire ljudske žrtve

Svake zime Poljska se suočava s ozbiljnim teškoćama jer zbog hladnoće umiru deseci ljudi, uglavnom beskućnici ili alkoholičari

Zima i hladnoća u Europi ne popuštaju
Zima i hladnoća u Europi ne popuštaju (Getty Images)
Više o

nevrijeme

,

zima

,

snijeg

,

smrt

,

smrzavanje

,

hladnoća

,

Europa

Hladni val koji je pogodio Europu nastavlja ubirati ljudske živote u Poljskoj gdje se noću na petak smrznulo 12 osoba, novih je žrtava bilo u Češkoj i Rusiji, a prva žrtva ove zime pronađena je u Njemačkoj te se u tjedan dana u središnjoj Europi broj žrtava popeo na 45, javile su agencije. Dvanaest se osoba smrznulo u Poljskoj noću na petak, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova Poljske u kojoj je u tri dana hladnoća uzela 30 ljudskih života.

Svake zime Poljska se suočava s ozbiljnim teškoćama jer zbog hladnoće umiru deseci ljudi, uglavnom beskućnici ili alkoholičari, piše agencija Reuters. U istočnoj Njemačkoj smrznut 62-godišnji muškarac pronađen u Querfurtu blizu Leipziga prva je žrtva hladnoće ove zime u toj zemlji, objavila je u petak policija. Proteklih dana u prometnim nesrećama izazvanima ledom i snijegom bilo je smrtnih slučajeva.

Jesen i zima u Engleskoj

U Češkoj Republici policija je objavila da su još dvije osobe umrle od hladnoće u zadnja 24 sata. U susjednoj Slovačkoj dvije su se osobe smrznule, objavljeno je u petak, a u Litvi je hladnoća zadnjih dana usmrtila pet osoba. Od početka tjedna u Rusiji se smrznulo 11 osoba, od kojih dvije u zadnja 24 sata, javila je ruska agencija Interfax.

Također je 11 osoba moralo biti hospitalizirano zbog pothlađenosti i ozeblina. Moskva je pogođena hladnoćom koja je ove godine stigla ranije s temperaturama zadnjih dana od -24 stupnjeva Celsiusa. Zbog oštre zime 150.000 ljudi u gradu Czestochowa na jugu Poljske ostalo je bez grijanja u petak. Obilan snijeg i temperature ispod ništice i dalje izazivaju kaos u prometu u brojnim zemljama sjeverne Europe u kojoj su neke zračne luke i dalje zatvorene, dok se u drugima, primjerice u Frankfurtu letovi odgađaju, a poremećen je i cestovni i željeznički promet u velikom dijelu Europe.

Londonska zračna luka Gatwick, koja je tri dana bila zatvorena, konačno je u petak otvorena iako letovi kasne, a mnogi su i otkazani. Britanci su izračunali da je snijeg i putnički kaos njihovu gospodarstvu nanio štete od 1,2 milijarde funti dnevno. Venecija je danima suočena s pojavom povišene razine mora zvane "acqua alta" i u petak je poplavljeno rekordnih 55 posto grada, javljaju agencije. Tijekom jutra oglasile su se sirene upozoravajući stanovnike da je razina vode 1,4 m iznad prosječne razine mora. Sigurnosne službe stoga su morale s Trga sv. Marka ukloniti mostiće kojima se u takvom slučaju kreću pješaci. Takvo izvanredno stanje izazvano je plimom, obilnim padalinama i redovitim priljevom voda iz Jadrana u venecijansku lagunu, piše agencija AFP. (hina/metro-portal)

03.12.2010. 14:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh