« Putovanja
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Hitlerovo odmaralište se završava

Gigantski kompleks na Baltičkom moru koji je započeo graditi Hitler bit će dovršen

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Adolf Hitler

,

Prora

,

Hitlerovo odmaralište

,

Ruegen

Turistički kompleks ogromnih dimenzija na Baltičkom moru u Njemačkoj, koji su nacionalsocijalisti dali izgraditi u skladu sa svojim poimanjem socijalne politike, mogao bi sa 70 godina zakašnjenja uskoro biti dovršen i predan na korištenje turističkoj industriji.

Prora, betonska građevina dužine pet kilometara na obali otoka Ruegena, tipični primjerak nacionalsocijalističke arhitekture, izgrađena je između 1936. i 1939. s ciljem omogućavanja kolektivnog godišnjeg odmora u skladu s ideološkim predodžbama pod načelom "Snaga kroz radost" (Kraft durch Freude). Ljetovalište je planirano tako da odjednom može primiti 20.000 ljudi, ali zbog izbijanja Drugog svjetskog rata nikad nije proradilo.

Njemačka savezna vlada sada je prodala četiri od ukupno pet blokova kompleksa privatnim ulagačima, koji u Prori namjeravaju napokon pokrenuti turističke sadržaje, objavio je u utorak list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Jedan od blokova, koji je u posljednje vrijeme služio kao dokumentacijski centar zaklade koja istražuje socijalnu povijest nacionalsocijalizma, trebao bi i nadalje služiti toj svrsi, ali njegova budućnost zbog nesigurnih izvora prihoda nije zajamčena.

Poduzetni ulagači sada nastoje, sa 70 godina zakašnjenja, dovesti turiste u nepregledni i negostoljubivi kompleks.

Kako bi se to omogućilo, vlasti su dopustile pojedinačne preinake monumentalne građevine koja se zbog svoje povijesne važnosti nalazi pod spomeničkom zaštitom.

Na morskoj strani kompleksa dopuštena je izgradnja balkona, a ulagači će moći izgraditi i bazene kao i izvršiti ostale zahvate koji su potrebni da bi se turisti zaista osjećali kao na odmoru.

Te će preinake "uništiti karakter Prore", ali "ako se želi sačuvati Proru, mora se dopustiti njezino korištenje", izjavio je Klaus Winands iz službe za zaštitu spomenika a prenosi FAZ.

U kompleks, drugu po veličini građevinu u Trećem Reichu, i posljednjih su godina dolazili posjetitelji. Međutim, njih oko 100.000 koliko ih godišnje prođe kroz Proru ne dolaze kao turisti željni odmora, nego kao gosti dokumentacijskog centra koji kratkim boravkom žele na licu mjesta svjedočiti Hitlerovim megalomanskim projektima. (hina/metro-portal)

25.11.2008. 18:41:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh