« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
JAČANJE

Hewlett - Packard otpušta 24.600 zaposlenih

Valja uštedjeti nakon akvizicije teksaške tvrtke EDS.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

Hewlett-Packard

,

Electronic Data Systems (EDS)

Američki tehnološki div Hewlett-Packard (HP) priopćio je kako planira tijekom iduće tri godine otpustiti 24.600 globalno zaposlenih u okviru svoje integracije s tehnološkom kompanijom Electronic Data Systems (EDS).

Vodeći svjetski proizvođač računala HP u kolovozu je kupio teksašku tvrtku za pružanje tehnoloških usluga EDS za 13,9 milijardi dolara, sa ciljem formiranja vodeće svjetske tehnološke sile na području pružanja kompjutorskih usluga i boljeg konkuriranja IBM-u.

Kako se navodi u HP-ovom priopćenju, cilj planiranog smanjenja broja zaposlenih je učinkovita organizacija tvrtkinog uslužnog dijela poslovanja, a trebala bi rezultirati godišnjom uštedom od oko 1,8 milijardi dolara.

Otpuštanje zaposlenika trebalo bi HP-u omogućiti restrukturiranje poslovne grupacije EDS radi smanjenja troškova, ulaganja u rast, te rasta vrijednosti za dioničare.

Spajanje resursa s EDS-om dio je kontinuirane evolucije od tvrtke koja proizvodi kompjuterski hardver do kompanije koja objedinjuje hardver, softver i usluge - trojstvo usmjereno na kapitalizaciju na tržišnim trendovima poput cloud-computinga i virtualizacije, priopćio je nadalje HP.

"HP bilježi dobre rezultate na području integracije akvizicija radi zauzimanja vodećih tržišnih pozicija", kazao je izvršni direktor te kompanije Mark Hurd. "Kompanija već sad raspolaže najboljim tehnološkim mogućnostima potrebnim za ispunjenje potreba korisnika i sada i u budućnosti", dodao je.

Otkazi će zahvatiti oko 7,5 posto od ukupno 320.000 zaposlenika dviju kompanija, od čega oko polovicu u SAD-u, s time da će veći naglasak biti na otpuštanju radnika EDS-a, kojih je trenutno oko 142.000.

HP ostvaruje godišnje prihode od preko 38 milijardi dolara, a u kolovozu je imao 178.000 zaposlenih. Ima podružnice u preko 80 zemalja svijeta.

Ta najveća svjetska IT kompanija raspolaže ogromnim centrima podataka i iskustvom na području kompjutorskog hardvera koje će se odlično uklopiti s EDS-ovom stručnošću u outsourcingu tehničkih usluga za kompanije, a nova će mu akvizicija više nego udvostručiti prihode na polju kompjutorskih usluga. (METRO PORTAL / HINA)

16.09.2008. 13:31:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh