« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Lufthansa preuzima letove za Afriku

Njemačka Lufthansa preuzet će belgijsku zrakoplovnu tvrtku Brussels Airlines

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Lufthansa

,

zrakoplovni prijevoznici

,

Brussels Airlines

Njemačka će aviokompanija isplatiti 65 milijuna eura za preuzimanje 45-postotnog udjela u Brussels Airlinesu od SN Holdinga. Ostatak Lufthansa može kupiti u razdoblju između 2011. i 2014., i to po tržišnoj cijeni ne većoj od 250 milijuna eura.

Kako je rekao izvršni direktor Lufthanse Wolfgang Mayrhuber, Brussels Airlines funkcionirat će većim dijelom kao nezavisna kompanija u okviru Lufthanse. Zadržat će svoje sjedište u Bruxellesu, a radna mjesta u toj tvrtki nisu dovedena u pitanje.

Brussels Airlines nastao je nakon bankrota zrakoplovne tvrtke Sabena 2001., da bi se kasnije spojio s Virgin Expressom. Ima 3.000 zaposlenih i u prošloj je godini preveo 5,8 milijuna putnika. Leti uglavnom na europskim rutama te na dalekim rutama s Afrikom.

Lufthansa je znatno veća kompanija, sa 100.000 zaposlenih. Prošle je godine preuzela Swiss International Airlines, a u 2007. je imala 63 milijuna putnika.

Prilikom najave sporazuma, Mayrhuber nije želio komentirati medijske spekulacije da je ta aviokompanija zainteresirana i za Austrian Airlines, SAS te Alitaliju.

U austrijskim se medijima spekulira da je Lufthansa, pored Air France-KLM-a i ruskog S7, zainteresirana za preuzimanje 42,75-postotnog udjela austrijske državne holding kompanije u Austrian Airlinesu. Također ju se smatra jednim od favorita za preuzimanje skandinavske aviokompanije SAS. (METRO PORTAL / HINA)

16.09.2008. 13:23:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh