« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
ZAŠTO PRODATI ZLATNU KOKU?

Polančec reagirao na Mesićeve prozivke

Polančec se složio s većinom kritika, no za analizu gospodarstva ipak je potrebna stručnost.

Na otvaranju Jesenskog velesajma tradicionalno su otvorene gospodarske 'rane'
Na otvaranju Jesenskog velesajma tradicionalno su otvorene gospodarske 'rane' (Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

Stjepan Mesić

,

Damir Polančec

,

Jesenski međunarodni zagrebački velesajam

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec izjavio je kako se s nekim postavkama iz govora predsjednika Republike Stjepana Mesića na današnjem otvaranju Jesenskog međunarodnog Zagrebačkog velesajma može složiti, ali i da je za većinu potrebno dublje poznavanje prilika u našoj državi.

Predsjednik Mesić je u svom govoru na otvaranju Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma upitao zašto se sada prodaje Ina zajedno sa svojim izvorima nafte, plina i vode. Riječ je o tvrtki koja je prošle godine povećala dobit za nevjerojatnih 170 posto, odnosno o 'koki koja nosi zlatna jaja', tvrtki o kojoj ovisi energetska budućnost zemlje. 'Zašto se toga odričemo u turbulentnim vremenima kada se svi otimaju za izvore energije i nadzor nad njima?', upitao je Mesić.

 "Zašto se toga odričemo u turbulentnim vremenima kada se svi otimaju za izvore energije i nadzor nad njima?"Mesić

Osvrnuo se i na nastavak rasta inozemnog duga, koji je u 2006. povećavan svaki dan za 9,6 milijuna eura, u 2007. za 10,1 milijun eura, ističući kako se u ovoj godini stopa rasta inoduga vjerojatno ubrzava.

Upozorio je na ubrzavanje inflacije, koja je u Hrvatskoj trenutno dvostruko veća nego u Europi. Za inflaciju je optužio neprofitabilan administrativni aparat i upozorio kako rješenje za sve probleme ne možemo tražiti ulaskom u EU. Mesić je progovorio i o mnogim drugim temama koje i sami građani znaju, no u konačnici je 'oprao ruke' tvrdeći da kao predsjednik on nema nikakvih utjecaja na gospodarsku politiku.

Inflaciji pogodovalo što je kukuruz sada energent 

Polančec se nije složio s u govoru iznijetim mišljenjem o inflaciji. Inflacija je uvezena kroz cijene energenata i hrane, a one su pak uvjetovane brojnim elementarnim nepogodama, činjenicom da primjerice kukuruz više nije žitarica nego energent. To su uzroci inflacije, kazao je.

Problemi su duboki i strukturne su prirode, stopa zaposlenosti je tek 57 posto, na jednog umirovljenika imamo 1,39 zaposlenih, a to govori o efikasnosti našeg gospodarstva, rekao je Polančec u izjavi novinarima koji su ga, nakon otvorenja sajma, zamolili za komentar govora predsjednika Mesića.

"Predsjednikov savjetnik koji piše govor ne mora dati odgovore na gospodarske probleme"Polančec

S obzirom da je predsjednik javnosti rekao ono što ona želi čuti, odnosno, kritizirao je svu postojeću vlast, i lokalnu, i državnu, glavna zamjerka je što njegov govor nije iznio ništa novo, nikakvu smjernicu ili prijedlog za boljitak. Na to je ukazao i Polančec, 'S inflacijom se ne bori na način kako je to autor govora napisao', rekao je Polančec napominjući i da bi volio 'čuti ne samo analizu stanja s kritičkim osvrtom već i prijedloge kako neke stvari poboljšati i riješiti.'

'Tu je razlika između uloge savjetnika Predsjednika i ministra gospodarstva. Ministar gospodarstva kao predstavnik izvršne vlasti mora dati odgovore na ta pitanja. Te odgovore ja sam spreman argumetnima braniti i to ne javnom polemikom na ovakvim i sličnim skupovima, nego na sastancima na kojima ćemo sjesti, otvoriti knjige, otvoriti argumente', istaknuo je potpredsjednik Vlade.

Inu 'mijenjamo' s MOL-om zbog prava prvokupa 

Upitan da odgovori na u govoru predsjednika izrečeno pitanje zašto se INA prodaje sada, Polančec je rekao kako 'smo u situaciji da smo kao vlasnici pali ispod 50 posto, zahvaljujući klauzulama kupoprodajnog i dioničarskog ugovora koji je 2003. godine potpisao netko drugi, a ne ja'.

'U zamjeni dionica, ako se ona na kraju dogodi, uspjeli smo ispregovarati činjenicu da ćemo mi imati pravo prvokupa za vijeke vjekova od dana potpisa takvog ugovora, ukoliko MOL poželi prodati dionice Ine. To su razlozi zašto smo krenuli u traženje rješenja putem zamjene, a ne prodaje', zaključio je Polančec. (METRO PORTAL)

16.09.2008. 13:42:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh