« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
IGLA I KRV

Hepatitis C češće dolazi uz veće i brojnije tetovaže

Nova je studija pokazala da su slučajevi hepatitisa C nakon tetoviranja direktno povezani s brojem tetovaža

tetovaža hepatitis c
tetovaža hepatitis c (Shutterstock)
Više o

tetovaža

,

hepatitis c

,

tetovaže

Osobe koje imaju više tetovaža koje prekrivaju veliku površinu na tijelu pod većim su rizikom od hepatitisa C i drugih bolesti koje se prenose krvlju. Pokazalo je to novo istraživanje provedeno na Sveučilištu Britanska Kolumbija i objavljeno u 'International Journal of Infectious Diseases'.

Znanstvenici su proučili i analizirali 124 različita istraživanja iz 30 zemalja. Pokazalo se da su slučajevi hepatitisa C nakon tetoviranja direktno povezani s brojem tetovaža pojedine osobe.

''Budući da instrumenti za tetoviranje dolaze u kontakt s krvi i tjelesnim tekućinama, infekcije se mogu prenijeti ako se instrumenti koriste na više osoba bez steriliziranja ili pravilnog održavanja higijene'', kaže voditelj studije dr. Siavash Jafari.

>> Upoznajte ženu s najviše tetovaža

Osim toga, boje za tetoviranje ne drže se u steriliziranim posudama i također mogu imati veliku ulogu u prenošenju infekcija. Osim hepatitisa C, tu je i opasnost od HIV-a, hepatitisa B, alergijskih reakcija te bakterijskih ili gljivičnih infekcija.

Znanstvenici zato upozoravaju da je potrebna bolja edukacija, kao i programi prevencije koji bi se usredotočili na mlade koji su najskloniji tetovažama.

13.08.2010. 00:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh