« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
bezobrazni gubitaš

HEP troši 700 milijuna kuna za najam stanova

Državno odvjetništvo i ravnateljstvo policije pripremaju kaznenu prijavu protiv predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka

(Saša Midžor Sučić/CROPIX )
Više o

HEP

,

DORH

,

Darko Tipurić

,

Rade Buljubašić

,

Ivan Mravak

,

Željko Gusić

Još jedan sumnjiv put novca otkriven je u jednom od najvećih državnih gubitaša. Hrvatska elektroprivreda za dvogodišnji najam samo četiri stana plaća gotovo 700 tisuća kuna.

Radi se o stanovima u Zagrebu, o najmu privatnim vlasnicima i to o dvosobnim stanovima pa ovi iznosi koji uvelike premašuju tržišne vrijednosti.

Dva su stana iznajmljena za 130 tisuća kuna za dvije godine, odnosno 5416 kuna na mjesec. Dobar dvosobni stan u Zagrebu može se unajmiti za upola nižu cijenu.

Još je navjerojatniji iznos koji HEP plaća sinjskom sucu Željku Gusiću. Za njegov dvosobni stan HEP je naime u Narodnim novinama objavio da plaća 372.400 kuna za dvogodišnji najam, odnosno čak 15.516 kuna na mjesec.

Za taj se novac može dobiti puno veći stan i to na elitnoj lokaciji.

Željko Gusić tvrdi da ima ugovor s HEP-om po kojem mu uplaćuju 750 eura na mjesec, a u to su uključeni i porezi i režije. HEP mu, dakle prema njegovim tvrdnjama, isplaćuje tri puta manje novca. Pitanje je, dakle, kamo ide ostatak tog novca.

I sam je na internetskim stranicama Narodnih novina provjerio obavijest o ugovoru i ostao šokiran.

Umjesto da raspiše javni natječaj za najam stanova, čime bi postigao povoljniju cijenu, HEP je ugovore sklopio izravnom pogodbom s iznajmljivačima, odnosno s agencijama koje ih zastupaju.

Osim toga, HEP svojim više rangiranim djelatnicima ne iznajmljuje, već dodjeljuje vlastite stanove koje ubrzo mogu otkupiti po iznimno povoljnim uvjetima, odnosno po cijenama mnogo nižim od tržišnih.

Takav stan dobio je primjerice Rade Buljubašić, za kojeg se otkrilo da plaću prima od HEP-a, a zapravo radi u HDZ-u.

Kadrovski stan dobio je i predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak, ali i mnogi drugi direktori u toj državnoj tvrtki.

Posljednjih godina samo je Ivan Mravak mogao odobravati dodjelu stanova djelatnicima HEP-a i on se tom mogućnošću obilato koristio.

Saznaje se i da Državno odvjetništvo i ravnateljstvo policije pripremaju kaznenu prijavu protiv Mravka. Sumnja se da je počinio više kaznenih djela u gospodarskom poslovanju za što mu prijeti kazna do 10 godina zatvora.

Također se sumnja se da je koristio svoj položaj kako bi sklapao ugovore koju su oštetili državni proračun za više od milijardu kuna, istodobno pribavljajući znatnu imovinsku korist drugim pravnim osobama i prikrivajući stvarno stanje u poslovim knjigama.

Krim obradom su osim HEP-a zahvaćene su i neke druge državne tvrtke, poput HAC-a i Dalekovoda, a istražuju se i ugovori o zapošljavanju te ugovori o pružanju intelektualnih usluga koje je HEP sklapao s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu na osnovi kojih je dekan Darko Tipurić primao nerazmjerno visoke honorare.

03.09.2009. 06:45:49
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    bviguric
    03.09.2009. 12:14
    Zašto konačno hrvatska policija i državno odvjetništvo ne počmu raditi ono za što su vrlo dobro plaćeni?
  2. avatar
    Ulaznica
    08.09.2009. 15:37
    kako se samo tipurić sjetio da njega ruši lobi koji hoće privatizirati HEP, koji demagog
  3. avatar
    Hoteli
    25.01.2010. 19:19
    zato jer su placeni za to da se ne uplicu u te poslove. nadajmo se da je s Jadrankom doslo novo vrijeme
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh