« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
udar po džepu

Neučinkovita lokalna administracija prazni novčanike građana

Zagrepčanin za plaće činovnika izdvaja čak 1642 kune godišnje

(Getty Images)
Više o

lokalna samouprava

,

Dragutin Lesar

,

plaće državnih službenika

Opterećeni različitim davanjima i računima koji im zadaju glavobolje, Zagrepčani sve teže podnose svaki namet. Tako Zagrepčani najviše plaćaju lokalne službenike - jedan građanin u prosjeku za administraciju izdvaja 1642 kune na godinu!

U Istarskoj županiji službenik građanina stoji 1273 kune, a u Primorsko-goranskoj 1144 kune godišnje.

Stanovnik Krapinsko-zagorske županije za administraciju na godinu izdvaja 371 kunu, a onaj iz Dubrovačko-neretvanske županije, do kojeg nikako da stigne vodovodna mreža, gotovo tri puta više - 1089 kuna.

Međimurac pak službenike plaća 333 kune na godinu, a Slavonac 416.

Koji su razlozi takvim nejednakim davanjima građana ako službenici obavljaju podjednak posao u svim županijama i općinama?

Najvažniji razlog je taj da u nekim županijskim i gradskim upravama ima previše zaposlenih. Osim toga, mnogi lokalni službenici imaju previsoke plaće.

Izračunao je to nezavisni saborski zastupnik Dragutin Lesar nakon najave ukidanja nekih općina. Ukupan iznos rashoda za zaposlene službenike podijelio je s brojem stanovnika.

Neke županije su jednostavno štedljivije, poput Međimurske ili Varaždinske.

Lesar predlaže da se svim županijama koje za administraciju izdvajaju novac iznad državnog prosjeka, koji iznosi 847 kuna, ukinu dotacije i pomoć iz državne blagajne.

03.09.2009. 09:22:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh