« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ništa novo

HEP kućanstvima uzeo 13 milijuna kuna više od predviđenog

Odgovornost za pogrešku nitko nije preuzeo, a slučaj je pao u zaborav

(Robert Belošević/Cropix)
Više o

HEP

,

HEP Karlovac

,

Ivan Pleše

,

Ivan Mrljak

,

hep afera

Prema pisanju Jutarnjeg lista, u period od 6 godina, točnije od 1999. do 2005., HEP Karlovac je zbog krive primjene računalnog programa na naplati zaradio 13 milijuna kuna više nego što su iznosila stvarna potraživanja.

Iako je bilo rasprava o tome prije četiri godine, nekako je slučaj pao u zaborav.

Razlika je, kako piše Jutarnji, nastala tijekom više godina. Došlo je do pogreške zbog koje su financijska izvješća formirana na netočnim izvješćima iz računalnog programa.

Aplikacija nije prikazivala uplate po zonama, pogrešno se primjenjivao datum knjiženja i datum uplate, isplate, terećenja te odobrenja. Izvješćima su nedostajali ključni podatci.

Odgovornost za taj incident, Ivan Pleše iz Odjela za poslovnu informatiku, sprao je sa sebe tako što je pobio izvješće Ivana Mrljaka, današnjeg direktora HEP opskrbe d.o.o. Pleše je ocijenio izvješće neargumentiranim, no, ipak ga je zataškao.

"Takvo izvješće, u kojem se najveći dio odgovornosti stavlja na teret Odjela za poslovnu informatiku, neargumentirano je, ali ga mogu prihvatiti ako je ono obrazloženje prema 'van', te ako će se njime konačno zatvoriti krug pogrešnih knjiženja kod akontiranih potrošača."

"Razočaravajuće je da je trebalo proći šest godina da bi se konstatiralo kako niti jedna od proteklih godina nije ispravno knjižena, a sve zbog neodgovarajućih izvješća iz aplikacije", reagirao je Pleše.

Navodno za ovaj slučaj u HEP-u nitko nije sankcioniran.

08.10.2009. 17:20:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh