« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
hfd

Počeo 6. skup fizičara u Primoštenu

Na sastanku će se, između ostalog, održati okrugli stol na temu "Gubitak talenata - kamo i zašto odlaze žene iz fizike"

Tomić Silvija s Instituta za fiziku
Tomić Silvija s Instituta za fiziku (Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

HFD

,

Hrvatsko fizikalno društvo

,

Silvija Tomić HFD

,

međunarodna fizička olimpijada

,

hrvatski fizičari

Šesti znanstveni sastanak Hrvatskoga fizikalnog društva (HFD) počeo je danas u primoštenskom hotelu Zora, gdje se okupilo oko 250 sudionika iz Hrvatske i inozemstva.

Na četverodnevnom sastanku uz niz predavanja i prezentacija znanstvenih radova, održat će se i okrugli stolovi o temama "Gubitak talenata - kamo i zašto odlaze žene iz fizike", "Financiranje znanosti" i "Europski projekti u Hrvatskoj".

Na skupu se, među ostalima, očekuje sudjelovanje bivšeg japanskog veleposlanika u Hrvatskoj dr. Kaname Ikeda, direktora međunarodnog projekta ITER čiji je glavni cilj omogućiti komercijalno isplativu proizvodnju energije iz fuzije.

Uz ostalo, na skupu fizičara u Primoštenu održat će se i prezentacije velikog broja posterskih priopćenja, a dva najuspješnija bit će nagrađena.

Silvija Tomić, predsjednica HFD-a, otvarajući 6. znanstveni sastanak HFD-a podsjetila je kako je riječ o drugom takvom skupu koji se održava izvan Zagreba.

"Slijedeća godina vrlo je važna za naše društvo koje zajedno sa Sveučilištem u Zagrebu u srpnju slijedeće godine organizira 41. Međunarodnu fizičku olimpijadu, natjecanje učenika srednjih škola u znanju fizike", naglasila je Silvija Tomić u Primoštenu.

Ona je dodala da se na olimpijadi očekuje sudjelovanje učenika i mentora iz 90 zemalja svijeta i oko tisuću sudionika.

Organizatori 6. znanstvenog sastanka HFD-a su Institut Ruđer Bošković, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, Institut za fiziku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka te Prirodoslovno-matematički fakultet iz Splita.

08.10.2009. 17:32:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh