« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
SILOM PRILIKA

HDZ u subotu slavi 20. rođendan i održava izborni sabor

Glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak objasnio je kako će izvještajni sabor biti i izborni jer je skupo sazivati dva odvojena

(Nikola Vilić, CROPIX)
Više o

HDZ

,

Vladimir Šeks

,

Jadranka Kosor

,

Arena Zagreb

,

Darko Milinović

,

Ivan Šuker

,

Andrija Hebrang

,

Božidar Kalmeta

,

Ivan Jarnjak

,

Petar Čobanković

,

izborni sabor

HDZ će u subotu na izvještajnom saboru obilježiti 20 godina svog djelovanja, a sabor će 'silom prilika' biti i izborni te bi na na njemu izaslanici trebali prihvatiti ostavku predsjednika stranke Ive Sanadera, promijeniti stranački Statut i izabrati novog predsjednika i vodstvo stranke.

"Istina je da u Statutu piše da se nakon odlaska predsjednika saziva sabor koji bira novog predsjednika, no kako smo mi već imali organiziran izvještajni sabor, smatrali smo da je skupo i neracionalno sazivati novi. Odlučili smo da ovaj iz manifestnog događanja preraste i u radni", rekao je glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak.

Prema dnevnom redu, Ivo Sanader će se izaslanicima obratiti dva puta. U manifestnom dijelu govorit će o 20. godišnjici stranke, a u radnom dijelu će obrazložiti ostavku. Rasprava o Sanaderovoj ostavci nije predviđena, jer će stranka o tome raspravljati ranije, na sjednicama županijskih odbora koji se održavaju ovih dana. Novo vodstvo izaslanici će prvi put izabrati dizanjem ruku, a ne tajnim glasovanjem, kako su ranije činili.

Na ulazu u zagrebačku Arenu gdje će sabor biti održan delegati će se karticama identificirati na automatima kojima će biti utvrđen i točan broj delegata. Na pitanje kako će se ručno prebrojati deset tisuća glasova, Jarnjak je odgovorio kako očekuje neupitnu većinu, ali i da će brojači biti prisutni.

Izvijestio je da je Predsjedništvo HDZ-a, sukladno Statutu, donijelo Postupovnik po kojemu će se provesti izborni sabor, a kojim je utvrđeno da će pravo glasa imati oko četiri tisuće izaslanika s prošlog izbornog sabora, ali i oni koji su izabrani za planirani izvještajni sabor.

Novom predsjednicom HDZ-a trebala bi postati sadašnja zamjenica predsjednika Jadranka Kosor, njezin zamjenik Darko Milinović, a izmjenama Statuta ponovno bi se uvela i funkcija potpredsjednika stranke, koju bi obnašalo čak šest članova: Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Petar Čobanković, Ivan Jarnjak, Ivan Šuker i Božidar Kalmeta.

Izvor: Hina

02.07.2009. 21:26:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh