« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
SABOR

Prihvaćena ostavka premijera Sanadera

Hrvatski Sabor večeras je prihvatio ostavku premijera Ive Sanadera koja će na snagu stupiti imenovanjem nove predsjednice Vlade

(Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

Sabor

,

zakon o Vladi

,

Antun Palarić

,

Ivo Sanader ostavka

,

Ministarstvo uprave

Za smjenu premijera Sanadera na današnjem zasjedanju Sabora glasovalo je 118 zastupnika, dvoje je ostalo je suzdržano, a jedan je bio protiv. Sabor je u odluci utvrdio da se premijerova ostavka prihvaća, te da odluka stupa na snagu u trenutku iskazivanja povjerenja novom predsjedniku Vlade.

Sabor je time prihvatio i raspuštanje vlade, koja će po ranije prihvaćenim izmjenama Zakona o Vladi, nastaviti tehnički obavljati svoje poslove do imenovanja nove premijerke i potvrđivanja nove vlade.

Na temelju prihvaćenog izmijenjenog zakona o Vladi omogućuje se rad tehničke vlade do imenovanja novog premijera, odnosno premijerke i potvrđivanja nove vlade u Saboru, a nakon što Predsjednik Republike da mandat novom mandataru.

Državni tajnik Antun Palarić objasnio je da se time onemogućava pravna praznina i sprječava tumačenje da u trenutku ostavke premijera nema Vlade, da nema tko upravljati zemljom.

Izmjenama zakona o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave s radom prestaje Središnji državni ured za upravu, a osniva se Ministarstvo uprave. Palarić je naglasio da će se tim izmjenama učinkovitije provoditi reforme državne uprave, povezane s pregovorima o pristupanju EU, te bolje nadzirati rad tijela državne uprave.

Izvor: Hina

02.07.2009. 20:58:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh