« Život
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
ČAROBNO DJELOVANJE MAGIJE

Harry Potter razvija dječju kreativnost

Mališani koji gledaju zgode i nezgode fiktivnih likova poput čarobnjaka i vila kreativnija su od vršnjaka koje ne zanima magija

Fotografija vijesti
Više o

kreativnost

,

vještice

,

magija

,

Harry Potter

,

dječja mašta

,

čarobnjaci

,

čarolija

Bilo da se radi o Harryju Potteru, Merlinu ili pak Djeda Mrazu znanstvenici vjeruju da filmovi i knjige u kojima se junaci koriste čarolijom i magijom pozitivno utječu na dječju maštu, a time postaju kreativnija.

"Razmišljanje o čaroliji pomaže djeci da stvore fantastične imaginarne svjetove, koji im pak omogućavaju da realnost sagledaju iz više perspektiva. Rezultati sugeriraju da knjige, filmovi i video igre o magiji jačaju maštu i pomažu djeci da razmišljaju puno kreativnije", rekli su autori studije sa Sveučilišta Lancaster.  

Istraživanje je provedeno na način da je 52 mališana, u dobi od 4 do 6 godina, podijeljeno u dvije skupine koje su gledale isječke iz filmova o Harryju Potteru. Jednoj grupi su prikazivani dijelovi filma u kojima čarobnjaci i vještice koriste magiju i životinje govore ljudskim jezikom, a drugi klinci su promatrali scene u kojima čarolije nema ni u natruhama.

Nakon gledanja isječaka na klincima je bilo da riješe niz testova kojima se mjerila njihova kreativnost, poput pretvaranja da su netko ili nešto drugo - automobil ili zec, da osmisle nove načine upotrebe nekog predmeta te da nacrtaju realne i izmišljene likove ili predmete.

Znanstvenici su djecu ocjenjivali po broju ponuđenih alternativa, originalnosti i spontanosti. Mališani koji su gledali isječke u kojima se koristi čarolija postizali su puno bolje rezultate od vršnjaka i to u svim kategorijama.

Psiholozi, autori istraživanja, pozivaju roditelje, ali i obrazovne ustanove, da djecu češće izlažu ovakim fiktivnim ostvarenjima.

23.03.2012. 16:51:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh