« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
'TRGOVINA'

Hamas za nastavak razgovora o razmjeni zarobljenika

Izrael je za vojnika Gilada Shalita spreman osloboditi manje od 50 palestinskih zatvorenika.

Pregovori izraelskih i hamasovih dužnosnika
Pregovori izraelskih i hamasovih dužnosnika (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Hamas

,

Gilad Shalit

,

razmjena zarobljenika

Nakon dvodnevna zastoja u pregovorima palestinski pokret Hamas u utorak je izrazio nadu u nastavak razgovora o razmjeni stotina palestinskih zatvorenika za zatočenog izraelskog vojnika te je odbacio optužbe da je zaoštrio pregovaračko polazište.

Za oslobađanje zatočenog izraelskog vojnika Gilada Shalita izraelski premijer Ehud Olmert nudi primirje u Pojasu Gaze i otvaranje granica kako bi se tom području, uništenu izraelskom vojnom ofenzivom u prosincu i siječnju, dostavila prijeko potrebna pomoć za obnovu.

"Nadam se da će Olmert poslušati glas razuma i nastaviti pregovore kako bismo postigli sporazum o našim uvjetima", rekao je visoki Hamasov dužnosnik Osama Hamdan za Reuters. "No ostane li izraelska vlada ukopana u svojem negativnom stajalištu, nećemo se dogovoriti, barem ne za sada", rekao je Hamdan.

Izrael je u ponedjeljak optužio Hamas da je zaoštrio svoje stajalište u pregovorima što se neizravno vode pod okriljem Egipta.

Palestinci su oteli Shalita 2006., a Hamas za njega traži oslobađanje 1400 palestinskih boraca iz izraelskih zatvora. Među njima je 450 zatvorenika koji izdržavaju dugotrajne zatvorske kazne.

Izrael je spreman osloboditi manje od 50 palestinskih zatvorenika, rekao je jedan izraelski izvor.

Drugi je prijepor sudbina oslobođenih vojnika jer Izrael traži da oni budu prognani, a Hamas je to javno odbio. (hina/metro-portal)

17.03.2009. 15:58:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh