« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
POKUŠAJ OBRANE

Hamas UN-u poručio da civile ne ubija namjerno

Izraelski civili ubijeni su pogreškom, a borci pokreta otpora upozoreni su da ih više ne gađaju, tvrdi Hamas

(Getty Images)
Više o

UN

,

pojas Gaze

,

Hamas

Palestinski Hamas izjavio je u četvrtak da je troje izraelskih civila ubijenih u raketnim napadima te islamističke skupine tijekom ofenzive na Pojas Gaze prošle zime pogođeno pogreškom i da su cilj bila vojna postrojenja, odbacivši optužbe za ratni zločin u izvješću Ujedinjenih naroda.

Hamas je dodao da je to dio odgovora na izvješće UN-ova povjerenstva koje predvodi jžnoafrički pravnik Richard Goldstone, koje je istraživalo sukob u Gazi.

"Ubojstvo troje izraelskih civila koje navodi Izrael i koje se spominje u Godstoneovu izvješću bilo je rezultat pogrješke i cilj su bila vojna postrojenja u cionističkim gradovima", rekao je Salah al-Bardaweel, Hamasov čelnik, koji ističe da su "borci pokreta otpora upozoreni da ne gađaju civile".

No organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) odbacila je tvrdnje da civili nisu namjerno gađani i podsjetila na izjave Hamasovih vođa u vrijeme tronedjeljnog sukoba koji su rekli da su napadi na izraelske ciljeve prihvatljivi.

Yigal Palmor iz izraelskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da je Hamasovo tumačenje "apsurdan pokušaj da se obmane svjetska javnost".

Ovo je prvi put da je jedan vođa te islamističke organizacije napade u kojima su ginuli izraelski civili označio kao pogrješku. Hamas je odgovoran za stotine ubijenih izraelskih civila u bombaškim napadima 1990-ih.

Hamas i druge naoružane skupine u Gazi ispalili su na stotine raketa na izraelska naselja tijekom sukoba u Gazi.

U Godstoneovu izvješću obje se strane optužuju za ratne zločine i moguće zločine protiv čovječnosti u sukobu koji je počeo 27. prosinca 2008., u kojemu je poginilo 1.387 Palestinaca, među kojima više stotina civila i 13 Izraelaca, među kojima i troje spomenutih civila.

UN-ovo povjerenstvo je oštrije kritike uputilo Izraelu koji također odbacuje optužbe za ratni zločin, tvrdeći da je nastojao umanjiti civilne žrtve.

29.01.2010. 06:58:15
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    29.01.2010. 13:33
    "Hamas i druge naoružane skupine u Gazi ispalili su na stotine raketa na izraelska naselja tijekom sukoba u Gazi"

    Koje stotine raketa? Gdje su im dokazi za to? Inače se čuda rade za propagandu, a u ovom slučaju su uspjeli prikazati tri kratera iz jedno dvadeset kuteva

    Yigal Palmor iz izraelskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da je Hamasovo tumačenje "apsurdan pokušaj da se obmane svjetska javnost".

    A izraelski dužnosnici najbolje znaju što znači "obmanjivanje svjetske javnosti"
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh