« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
GODIŠNJICA INTIFADE

Hamas poziva na oružanu borbu protiv Izraela

Na 10. obljetnicu druge intifade (pobune) radikalni je palestinski pokret Hamas pozvao na nastavak oružane borbe protiv Izraela

Hamas
Hamas (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Hamas

,

Intifada

"Na 10. godišnjicu Hamas i dalje zagovara otpor i brani nacionalna načela koja su palestinski pregovarači napustili", rekao je glasnogovornik Hamasa, pokreta koji vlada Gazom. Pozvao je "pregovarače da poslušaju glas naroda koji odbacuje te pregovore kojima samo ohrabruje neprijatelja da izvodi nove zločine", rekao je Ismail Raduan za agenciju dpa.

Pobuna ili intifada izbila je 28. rujna 2000., kad su se nakon zastoja u mirovnim pregovorima Palestinci pobunili u Jeruzalemu protiv izraelskih sigurnosnih snaga. Okidač im je bio dolazak tadašnjeg vođe izraelske oporbe Ariela Sharona u dio Jeruzalema koji je sveto mjesto za muslimane i za židove jer se ondje nalazi džamija al-Aksa i ostatci židovskog hrama.

Tada počinje spirala smrtonosnog nasilja između palestinske gerile koja je izvodila bombaške napade i izraelskih vojnih odmazda. Agencija AFP ocjenjuje da je palestinski narod danas u procijepu između pobune i mirovnih pregovora i da ni jedna od dviju struja nije uspjela stvoriti obećanu palestinsku državu.

Po nedavnoj anketi, 53 posto Palestinaca prednost daje pregovorima umjesto oružane borbe, a 25 posto misli suprotno, no većina od 55,75 posto ne očekuje ništa od sadašnjih pregovora.  Palestinsko razočaranje veliko je pošto je izraelski moratorij na gradnju židovskih naselja na okupiranim područjima istekao prije dva dana i unatoč pozivima međunarodne zajednice, Izrael ga ne kani produljiti.

"Kako možemo zaustaviti buldožere na terenu", citira AFP Hosama Hadera, bivšeg palestinskog zastupnika, nekad člana oružane skupine Brigade mučenika Al-Akse. On kaže da Palestince danas podupire tek stotinjak pristaša iz cijelog svijeta koji prosvjeduju protiv izraelskog zida izgrađena oko palestinskih naselja.

Po izraelskoj dobrotvornoj udruzi B'Tselem, u deset godina intifade ubijen je 6371 Palestinac, od kojih 1317 maloljetnika. Od tog broja izraelske snage sigurnosti ubile su najmanje 2996 civila, a 2193 su bili borci pobunjenici. Palestinski pobunjenici ubili su 1083 Izraelaca, od kojih 741 civila.

Drugoj intifadi prethodila je prva započeta 1987. u izbjegličkom logoru u Gazi, a završila je sporazumima iz Osla i simboličkim stiskom ruke tadašnjih čelnika, palestinskog predsjednika Jasera Arafata i izraelskog premijera Yitzhaka Rabina. (hina/metro-portal)

28.09.2010. 16:08:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh