« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
PREGOVORI U TIJEKU

Hamas još proučava prijedlog o razmjeni Gilada Shalita

Hamas zahtijeva oslobađanje tisuću palestinskih zatvorenika, a Izrael je do sada pristao osloboditi nekoliko stotina

Gilad Shalit
Gilad Shalit (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Hamas

,

Gilad Shalit

,

razmjena zarobljenika

Hamas još proučava prijedlog njemačkog posrednika o razmjeni palestinskih zatočenika za izraelskog vojnika Gilada Shalita koji je u zatvoru u Gazi, rekao je glasnogovornik islamističkog pokreta sa sjedištem u Damasku.

"Pregovori još traju, Hamas proučava prijedlog njemačkog posrednika", rekao je Osama Abu Haled, demantirajući informacije objavljene u medijima po kojima je islamistički pokret odbio taj prijedlog.

Po njegovim riječima, Hamasovo izaslanstvo koje je došlo iz Gaze i u kojemu su čelnici Mahmud Mahmud al-Zahar i Halil al-Haja, boravi u sirijskoj prijestolnici radi konzultacija sa šefom političkog ureda u egzilu Haledom Mešalom.

Izrael i Hamas vode neizravne pregovore pod pokroviteljstvom Egipta, uz pomoć njemačkog posrednika, radi oslobađanja izraelskog vojnika.

Šef egipatske obavještajne službe, general Omar Sulejman nedavno je razgovarao s izraelskim čelnicima o mogućoj razmjeni gotovo 1.000 palestinskih zatvorenika za Gilada Shalita.

Izraelska vlada je prošlog tjedna načelno pristala na razmjenu nekoliko stotina palestinskih zatvorenika za vojnika, ali se protivi povratku na Zapadnu obalu onih koji su osuđeni za najteže protuizraelske napade.

Narednika Gilada Shalita (23) koji posjeduje i francusko državljanstvo, 25. lipnja 2006. na izraelskom teritoriju zarobile su tri naoružane skupine iz Pojasa Gaze i od tada je u Hamasovim rukama. (hina/metro-portal)

29.12.2009. 20:50:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh