« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
MPEG-4 DEKODER

Ipak nam neće trebati novi digitalni prijemnici

Građani u dogledno vrijeme ipak neće morati kupovati nove digitalne prijamnike s MPEG-4 dekoderom

Dobrodošli u digitalno doba
Dobrodošli u digitalno doba (Sandra Šimunović/Cropix )
Više o

digitalna televizija

,

digitalni signal

,

HAKOM

,

MPEG-4

Hrvatska agencija za poštu i elektorničke komunikacije (HAKOM) opovrgnula je medijske špekulacije da će se digitalni prijemnici uskoro morati zamijeniti novima s MPEG-4 dekoderom, prenosi Hina. 

Netočno je da će građani u dogledno vrijeme morati kupovati nove digitalne prijamnike s MPEG-4 dekoderom. Programi koji se emitiraju u multipleksima A, B i D se kodiraju MPEG-2 standardom te će se nastaviti emitirati u navedenoj tehnici, sukladno Strategiji o prelasku s analognog na digitalno emitiranje televizijskih programa u Republici Hrvatskoj. Također, jednako kao MPEG-4, i MPEG-2 standard podržava prijenos programa u standardnoj tehnici i tehnici visoke razlučivosti (HDTV), kao i "širokom" omjeru stranica 16:9, a što korisnicima jamči istovjetnu kvalitetu dobivenog sadržaja - slike i zvuka, bez obzira na korišteni standard.

Činjenica je, kako ističu u HAKOM-u, da je tehnološki napredak stalan te će se samim time uvijek pojavljivati novi i bolji sustavi kodiranja, odašiljanja i prikaza slike i zvuka, no izvjesno je kako u Hrvatskoj neće biti potrebe za izmjenom aktualnih prijamnika tijekom njihova normalnog životnog vijeka.

Prvenstveni razlog uvođenja digitalne televizije u Republici Hrvatskoj jest povećanje učinkovitosti uporabe radiofrekvencijskog spektra u odnosu na analognu tehniku. Takvom učinkovitijom uporabom infrastrukture omogućuje se pružanje novih servisa i kvalitetnijih usluga za krajnje korisnike, kao što je to primjerice širokopojasni bežični pristup Internetu, poručuje se u u priopćenju HAKOM-a.

16.02.2011. 13:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh