« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
KLJUČ ZA SLOBODU

HSP: Vlada jednim dokumentom može spasiti Purdu

Vlada RH sudu u BiH mora dostaviti samo jedan dokument kojim bi Purda mogao izaći iz zatvora, tvrdi Daniel Srb

Daniel Srb
Daniel Srb (Goran Mehkek / CROPIX)
Više o

Tihomir Purda

,

Daniel Srb

Daniel Srb, saborski zastupnik HSP-a, podsjetio je da Vlada RH posjeduje dokument kojim bi Tihomir Purda mogao odmah biti pušten na slobodu. Radi se o sporazumu između Hrvatske i Srbije kojim su se ministarstva pravosuđa, rekao je, sporazumjela o neprihvaćanju meritornosti iskaza dobivenih pod prisilom, prenosi Hina. 

Srb je na konferenciji za novinare rekao kako je od pravosudnih krugova u BiH dobio informaciju da su hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i njegova srbijanska kolegica Snežana Malović lani potpisali niz sporazuma, među kojima i spomenuti.

"Hrvatska posjeduje dokument koji bi, u slučaju da bude dostavljen sudu u BiH, bio apsolutno dovoljan da se Tihomir Purda pusti na slobodu", poručio je Srb.

Naglasio je da su bosanskohercegovačke vlasti silno zainteresirane za takav potez Hrvatske, jer, ustvrdio je, prepoznaju opasnost od mogućih komplikacija između Hrvatske i BiH zbog slučaja Tihomira Purde, hrvatskog branitelja kojega Srbija tereti za ratne zločine, ali na temelju iskaza koji je dao pod prisilom, tijekom zatočeništva u srbijanskim logorima.

Razloge zašto Hrvatska ne koristi taj sporazum kako bi riješila taj slučaj i spriječila Purdino izrućenje Srbiji HSP-ovac vidi u odluci Vlade da će radije izbjeći moguće kritike Europske komisije i završiti pregovore u poglavlju 23., nego pomoći Purdi.

"Ministar Bošnjaković u jednom je trenutku izjavio 'ili Purda ili EU'. Očito je ta izjava inicirana činjenicom da je Bošnjakoviću poznato da u svojim rukama ima taj dokument, pa je već očito tada odlučeno da se ne ide s tim, već na zatvaranje poglavlja 23. Ta je dilema potpuno pogrešna, jer je Purdu trebalo odmah osloboditi, a ne javnosti slati poruke 'učinit ćemo sve za Purdu' ako one nisu utemeljene na istini", rekao je Srb.

Iznio je stav HSP-a po kojemu u ovom trenutku, bez obzira na moguće rizike, Hrvatska mora zaštititi svakog svog državljanina, posebno branitelje s velikim zaslugama za stvaranje Hrvatske i njezinu neovisnost.


16.02.2011. 14:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh