« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
WYCLEF JEAN UPOZORAVA

Haiti očekuje neviđeno nasilje

Dosad neviđen val nasilja mogao bi zahvatiti Haiti ako se uskoro ne razjasne sve sporne okolnosti u vezi s nedjeljnim izborima, izjavio je reper

Jean se nije uspio kandidirati na predsjedničkim izborima za Haiti
Jean se nije uspio kandidirati na predsjedničkim izborima za Haiti (Getty Images)
Više o

izbori

,

Haiti

,

wyclef jean

"Znam da će za 24 sata, ako budemo otezali i odluka ne bude donesena, zemlje upasti u nasilje kakvo još nismo vidjeli", rekao je on u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Port-Au-Princeu. Taj Haićanin i Amerikanac nije se smio kandidirati na predsjedničkim izborima jer nije zadovoljio sve uvjete.

U nedjelju je 12 od 18 predsjedničkih kandidata, među kojima i favorit Mirlande Manigat, tvrdilo da su izbori lažirani. Jean je od međunarodne zajednice tražio da preuzme prebrojavanje glasova kroz neku organizaciju koja je vjerodostojna i nije vezana s vladom u odlasku, kojoj je na čelu Rene Preval. Također, tražio je Jean, ta organizacija ne bi smjela biti vezana ni s UN-ovom stabilizacijskom misijom za Haiti (MINUSTAH).

"Ja nisam kandidat niti stručnjak iz privremenog izbornog povjerenstva, a ni stručnjak za politiku Haitija. Ali stručnjak sam za stanje među stanovništvom i to tražim od međunarodne zajednice kako bi se izbjeglo nasilje i krvoproliće", rekao je Jean.

Po njegovim riječima, vjerodostojno prebrojavanje glasova pružilo bi popis na kojem bi dvojica kandidata bila na čelu i oni bi bili prirodan odabir za drugi krug. Jean je u nedjelju navečer sudjelovao u masovnom okupljanju uz kolegu glazbenika Michela Martellyja, zvijezdu haićanskog glazbenoga stila Kompe, poznatijega kao "Sweet Micky". (hina/metro-portal)

29.11.2010. 21:48:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh