Metro-portal.hr

objavljeno 29.11.2010. 21:48:07
WYCLEF JEAN UPOZORAVA

Haiti očekuje neviđeno nasilje

Dosad neviđen val nasilja mogao bi zahvatiti Haiti ako se uskoro ne razjasne sve sporne okolnosti u vezi s nedjeljnim izborima, izjavio je reper

Jean se nije uspio kandidirati na predsjedničkim izborima za Haiti
Jean se nije uspio kandidirati na predsjedničkim izborima za Haiti (Getty Images)

"Znam da će za 24 sata, ako budemo otezali i odluka ne bude donesena, zemlje upasti u nasilje kakvo još nismo vidjeli", rekao je on u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Port-Au-Princeu. Taj Haićanin i Amerikanac nije se smio kandidirati na predsjedničkim izborima jer nije zadovoljio sve uvjete.

U nedjelju je 12 od 18 predsjedničkih kandidata, među kojima i favorit Mirlande Manigat, tvrdilo da su izbori lažirani. Jean je od međunarodne zajednice tražio da preuzme prebrojavanje glasova kroz neku organizaciju koja je vjerodostojna i nije vezana s vladom u odlasku, kojoj je na čelu Rene Preval. Također, tražio je Jean, ta organizacija ne bi smjela biti vezana ni s UN-ovom stabilizacijskom misijom za Haiti (MINUSTAH).

"Ja nisam kandidat niti stručnjak iz privremenog izbornog povjerenstva, a ni stručnjak za politiku Haitija. Ali stručnjak sam za stanje među stanovništvom i to tražim od međunarodne zajednice kako bi se izbjeglo nasilje i krvoproliće", rekao je Jean.

Po njegovim riječima, vjerodostojno prebrojavanje glasova pružilo bi popis na kojem bi dvojica kandidata bila na čelu i oni bi bili prirodan odabir za drugi krug. Jean je u nedjelju navečer sudjelovao u masovnom okupljanju uz kolegu glazbenika Michela Martellyja, zvijezdu haićanskog glazbenoga stila Kompe, poznatijega kao "Sweet Micky". (hina/metro-portal)

29.11.2010. 21:48:07
http://metro-portal.hr/haiti-ocekuje-nevidjeno-nasilje/51951/