Metro-portal.hr

objavljeno 06.01.2012. 10:38:00
MIANMAR

Prvo demokratizacija, pa tek onda ukidanje sankcija Mianmaru

Zapadne zemlje s oprezom razmišljaju o obnovi veza s civilnim vlastima koje su u ožujku zamijenile vojnu huntu

Fotografija vijesti

Želi li ukidanje sankcija, mianmarski vojni režim mora pristati na čitav niz mjera kojima će se demokratizirati ta zemlja, složni su britanski ministar vanjskih poslova William Hague i mianmarska aktivistica Aung Suu Kyi, piše Hina.

Zapadne zemlje s oprezom razmišljaju o obnovi veza s civilnim vlastima koje su u ožujku zamijenile vojnu huntu, a Hague koji je u nekadašnju Burmu stigao u dvodnevni posjet, postavio je četiri uvjeta za ublažavanje sankcija.

Uvjeti su oslobađanje stotina političkih zatvorenika, prestanak kršenja ljudskih prava, rješavanje etničkih sukoba i održavanje slobodnih i poštenih izbora.

Suu Kyi, koja je do 2010. godinama bila u kućnom pritvoru, stajala je na konferenciji za novinare uz Haguea i na pitanje kakve bi ona uvjete postavila za ukidanje sankcija, rekla je: "Svi politički zatvorenici moraju biti pušteni, treba uznastojati da završe etnički sukobi u našoj zemlji. A naravno, želimo i slobodne i poštene izbore".

Hague je prvi britanski ministar vanjskih poslova koji je u nekadašnju koloniju došao od 1955. Vojska je vlast u nekadašnjoj Burmi preuzela 1962. i vladala je do 2010. Te je godine u ožujku uz vojni blagoslov uvedena civilna vlast koja se oprezno bavi političkim i gospodarskim reformama.

06.01.2012. 10:38:00
http://metro-portal.hr/hague-prvo-demokratizacija-pa-tek-onda-ukidanje-sankcija-mianmaru/67020/