« Svijet
objavljeno prije 14 godina
UMJERENI OPTIMIZAM

Haaški sud traži izmjenu optužnice protiv Ratka Mladića

Tužiteljstvo želi preciznije usmjeriti optužbe protiv Mladića i izbjeći rastezanje postupka kao što je bio slučaj s Miloševićem

(Wikipedia)
Više o

Haaški sud

,

Ratko Mladić

,

ratni zločin

,

ICTY

,

Serge Brammertz

Tužiteljstvo Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) podnijelo je zahtjev da se izmijeni optužnica protiv Ratka Mladića, bivšega zapovjednika glavnog stožera vojske bosanskih Srba.

Glavni tužitelj Serge Brammertz u četvrtak je u Beogradu izjavio da traži izmjenu optužnice kako bi se ubrzalo suđenje, bude li Mladić uhićen. Tužiteljstvo je pozvalo Srbiju i međunarodnu zajednicu da poduzmu sve nužne mjere kako bi Mladić bio uhićen jer je "odavno trebao biti uhićen".

Brammertz je ponovio da je "oprezno optimističan" u vezi s Mladićevim uhićenjem. "Još nemam razloga vjerovati da je on izvan Srbije. Taj dojam dijele svi moji sugovornici", izjavio je.

Zahtjev predviđa izmijenjenu optužnicu od 11 točaka koja Mladića tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u vezi s etničkim čišćenjem u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995., s maltretiranjem civila u opsadi Sarajeva od 1992. do 1995., s činjenicom da su u svibnju i lipnju 1995. pripadnici UN-a bili taoci srpskih snaga, te s genocidom u Srebrenici u srpnju 1995.

U optužnici stoji da je Mladić zajedno s Radovanom Karadžićem, civilnim vođom bosanskih Srba kojemu se već sudi u Den Haagu, "bio ključan član sveobuhvatnog zajedničkog zločinačkog pothvata kojemu je cilj bio trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i Hrvata s onih područja BiH na koja su bosanski Srbi polagali pravo. Kako bi ostvario taj cilj, Ratko Mladić je u suradnji s drugima djelovao na počinjenju zločina na raznim lokacijama i u razna vremena, kao što stoji u optužnici", kaže se u priopćenju ICTY-ja.

Mladić je bio najviši časnik vojske bosanskih Srba i imao je nadzor nad snagama koje su sudjelovale u spomenutim zločinima, kaže se u priopćenju. Mladić je optužen za planiranje, poticanje i zapovijedanje tih zločina.

Ranija optužnica iz 2002. imala je ukupno 15 točaka, te se čini kako tužiteljstvo novom želi preciznije usmjeriti optužbe protiv Mladića i izbjeći rastezanje postupka kao što je bilo s pokojnim srbijanskim čelnikom Slobodanom Miloševićem.

Osim Mladića, od haaških optuženika u bijegu je još samo Goran Hadžić, bivši predsjednik vlade samoproglašene srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srijem i predsjednik tzv. republike srpske krajine u Hrvatskoj. (hina/metro-portal)

13.05.2010. 16:29:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh