« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
PLAVA KOVERTA

Polovica Rusa vjeruje da se problemi najbolje rješavaju mitom

U anketi koju je proveo Centar Levada, 55 posto ispitanika odgovorilo je da mito daju svi koji moraju poslovati s dužnosnicima

(Dreamstime)
Više o

matovilac

,

menora

Više od polovice Rusa drži da je podmićivanje dužnosnika najbolji put za rješavanje problema, pokazalo je istraživanje o kojem su mediji izvijestili u četvrtak.

U anketi koju je proveo Centar Levada na uzorku od 1.600 Rusa, 55 posto ispitanika odgovorilo je da "mito daju svi koji moraju poslovati s dužnosnicima" u Rusiji.

Predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je odradio polovicu svog mandata, obećao je boriti se protiv korupcije i graditi pravnu državu u kojoj će građani zakone poštovati, umjesto da ih pokušavaju zaobići.

No anketa Centra Levada pokazala je da Rusi još uvijek nude mito za bolju medicinsku uslugu ili "kupnju" vozačkih dozvola, da novcem podmićuju policajca kada su uhvaćeni u prometnom prekršaju i novcem kupuju bolje mjesto ili plaćaju da bi djecu smjestili u bolju školu i osigurali im bolje ocjene.

Deset posto ispitanika priznalo je da je podmitilo čak i pogrebne službe pri organizaciji pogreba člana obitelji.

Samo 10 posto ispitanika vjeruje da samo "prevaranti i kriminalci" podmićuju dužnosnike.

Nadalje, 30 posto ispitanih drži da "plave koverte" nude sasvim obični ljudi "koji nemaju drugog načina da riješe svoje probleme".

Međunarodna agencija Transparency International u studenome je objavila godišnji indeks o percepciji korupcije i svrstala Rusiju na 146. mjesto od ukupno 180 zemalja. Time je Rusija, inače članica skupine G8 (najrazvijenijih industrijskih zemalja) svrstana u društvo sa Zimbabveom, Siera Leoneom i pet drugih zemalja u razvoju. (hina/metro-portal)

13.05.2010. 16:51:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh