« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
UKAZANJE GOSPE

Benedikt XVI. u Fatimi molio za čovječanstvo koje pati

Došao sam u Fatimu moliti s Marijom i brojnim vjernicima za naše čovječanstvo ožalošćeno nesrećama i patnjama, rekao je Papa treći dan posjeta Portugalu

(Getty Images)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

Tvornica ulja Čepin

,

igrači

Papa Benedikt XVI. u četvrtak je na misi pred stotinama tisuća vjernika u Fatimi, portugalskom marijanskom svetištu gdje se Gospa 1917. prvi put ukazala trima malim pastirima, rekao da je molio za čovječanstvo ožalošćeno "nesrećama" i "patnjama".

"Došao sam u Fatimu moliti s Marijom i brojnim vjernicima za naše čovječanstvo ožalošćeno nesrećama i patnjama", rekao je Benedikt XVI. treći dan posjeta Portugalu.

Kazao je da je u svetište došao kao "hodočasnik" 13. svibnja, dan kad se, po vjerovanju, Gospa prvi put ukazala malenim vidiocima: Luciji dos Santos te Jacinti i Franciscu Marto.

Glasnogovornik Portugalske biskupske konferencije Manuel Morujao rekao je da je misi nazočilo oko 500.000 vjernika, što je 100.000 više nego 2002. kad je zadnju misu ondje služio Ivan Pavao II. Morujao je istaknuo da je tako golem odziv vjernika poruka potpore Papi u trenutku kad Crkvu potresa pedofolski skandal.

"Bilo je tu određenih poopćavanja i čak optužaba da je Papa prikrivao (...) Mislim da su kršćani željeli poručiti i reći da je papa, a posebno ovaj Papa, vrlo voljen", rekao je Morujao.

Fatimska Gospa šest se puta ukazala malim vidiocima i navodno im povjerila tri tajne o događajima u 20. stoljeću. Prve dvije fatimske tajne govorile su o ratu i osudile ateizam i progone Crkve. Treću fatimsku tajnu objavio je Vatikan 26. lipnja 2000. u kojoj je naznačeno da je Gospa nagovijestila atentat što ga je na papu Ivana Pavla II. počinio turski državljanin Mehmet Ali Agca 1981. u Rimu, upravo 13. svibnja, te patnje u budućnosti Crkve.

Ali Agca odbio je, pak, boraviti u Fatimi istodobno kada i papa Bendikt XVI., jer se njegovu dolasku usprotivila portugalska vlada, izjavio je Agcin odvjetnik.

Odvjetnik Haci Ali Ozhan u travnju je službeno od portugalskog premijera Josea Socratesa zatražio dopuštenje za posjet njegova branjenika Fatimi 13. svibnja, u vrijeme Papina hodočašća, no Lisabon je ocijenio da bi to bilo neprimjereno zbog političkih i sigurnosnih razloga, rekao je odvjetnik za AFP.

Dodao je da njegov branjenik ostaje pri ranijoj odluci da posjeti Fatimu i održi "konferenciju" u Lisabonu o Fatimskoj tajni. (hina/metro-portal)

13.05.2010. 15:14:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh