« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
majka svih oluja

Gustav prošao Kubu i raste nad Meksičkim zaljevom

New Orleans se evakuira

Uragan Gustav (lijevo) pogađa jug Kube, a tropska oluja Hana (desno) koja bi mogla prerasti u uragan još je nad Atlantikom
Uragan Gustav (lijevo) pogađa jug Kube, a tropska oluja Hana (desno) koja bi mogla prerasti u uragan još je nad Atlantikom (HO/Reuters)
Više o

New Orleans

,

uragan Gustav

,

uragan

Uragan Gustav ulazi u Meksički zaljev nakon što je prošao iznad zapadne Kube kao oluja četvrte kategorije, druge po jačini na petostupanjskoj Saffir-Simpsonovoj ljestvici i opustošio regiju poznatu po uzgoju duhana, izvijestila je kubanska meteorološka služba.

"Oko uragana sada je u cijelosti nad morem i udaljava se od Kube", izvijestila je službenica Meteorološkog instituta.

Gustav je usmjeren prema naftnim poljima u zaljevu, iz kojih SAD crpi značajan dio nafte i plina za svoje potrebe te prema New Orleansu koji je prije tri godine stradao u uraganu Katrina. Zbog jačanja uragana naftne kompanije evakuirale su ljude i smanjile proizvodnju u Meksičkom zaljevu.

Royal Dutch Shell, British Petroleum (BP) i druge kompanije obustavile su više od tri četvrtine proizvodnje nafte i blizu 40 posto proizvodnje plina, objavila je američka agencija Minerals Management Service. Shell je obavio evakuaciju više od 1.300 radnika sa 20 proizvodnih platformi i drugih postrojenja, a BP je također potvrdio povlačenje svog osoblja.

Gradonačelnik New Orleansa Ray Nagin naredio je za nedjelju obveznu evakuaciju stanovništva grada zbog nadolazećeg uragana Gustav, kojeg je nazvao "majkom svih oluja".

Gradonačelnik New Orleansa Ray Nagin naredio je za nedjelju obveznu evakuaciju stanovništva grada zbog nadolazećeg uragana Gustav, kojeg je nazvao "majkom svih oluja".

Naredba o evakuaciji, koja neće biti potpomognuta fizičkom prisilom od strane službenih osoba, počet će u nedjelju ujutro po mjesnom vremenu i to najprije iz dijelova grada koji su smješteni na najnižem terenu, rekao je Nagin novinarima u gradskoj vijećnici.

Upozorio je građane da je riječ o stvarnosti, a ne o vježbi te da bi ostanak u gradu za one koji tako odluče mogla biti njihova najveća životna pogreška. Prema ranijim izvještajima, građani New Orleansa već su počeli napuštati grad, koji je prije tri godine teško stradao pogođen uraganom Katrina.

Uragan Gustav, koji je u subotu je stigao do prvih otoka na jugozapadu Kube, prerastao je u četvrtu kategoriju uragana, s vjetrovima koji pušu preko 230 km na sat, a meteorolozi predviđaju da nad toplim vodama Meksičkog zaljeva taj olujni sustav može dodatno ojačati i prijeći u najjaču, petu kategoriju uragana, s vjetrom od 260 km na sat. (HINA/METRO)

31.08.2008. 11:53:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh