« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
Dosta im je!

Meksikanci prosvjedovali protiv kriminala

Eskalacija sukoba kriminalaca i policije tokom godine udvostručila broj ubojstava

Prosvjednici sa svijećama obućeni u bijelo na Trgu Zocalo u Mexico Cityju
Prosvjednici sa svijećama obućeni u bijelo na Trgu Zocalo u Mexico Cityju (Reuters)
Više o

prosvjed

,

Meksiko

,

nasilje

,

Felipe Calderon

Više od 100.000 nezadovoljnih Meksikanaca, mnogi noseći fotografije otetih rođaka i prijatelja, prosvjedovalo je diljem Meksika protiv vala ubojstava, otmica i oružanih obračuna.

Masovni prosvjedi uz svijeće upozorenje su vladi predsjednika Felipea Calderona, koji je borbu protiv kriminala proglasio svojim prioritetom angažiravši više od 25.000 vojnika i policajaca radi obračuna s moćnim narko kartelima.

Broj ubojstava u Meksiku jako se povećao zbog međusobnih obračuna narko kartela za nadzor nad rutama za krijumčarenje droge i gotovo svakodnevnih napada na policiju.

Samo u pograničnoj državi Chihuahui ove je godine ubijeno više od 800 ljudi, dvostruko više nego u istom razdoblju lani, a ovaj tjedan na Yucatanu pronađeno je desetak tijela bez glava.

Siromašni Meksikanci štrajkaju i prosvjeduju gotovo svakoga dana, no na subotnjim prosvjedima okupile su se tisuće pripadnika srednje klase koji su često žrtve otmica.

Prosvjed je potaknula otmica i ubojstvo 14-godišnjeg sina bogatog poslovnog čovjeka Alejandra Martija u čemu je, kako je otkrila istraga, ključnu ulogu imao jedan policijski detektiv.

Calderon je zbog rastućeg nezadovoljstva sazvao sastanak guvernera i gradonačelnika o nacionalnoj sigurnosti i predstavio plan za borbu protiv kriminala u 74 točke koji predviđa jačanje policijskih snaga i strategiju za borbu protiv otmica u roku šest mjeseci. Ministarstvo obrane obećalo je opremiti policiju boljim automatskim oružjem.

Calderon je pozvao naciju na strpljenje, poručivši da se situaciju ne može riješiti predsjedničkim ukazom. (HINA/METRO)

31.08.2008. 12:11:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh