« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Gusenbauer za skori ulazak Hrvatske u EU

Hrvatska će doprinjeti stabilnosti regije

Alfred Gusenbauer
Alfred Gusenbauer (Reuters)
Više o

EU

,

Mirko Cvetković

,

Alfred Gusenbauer

Austrijski kancelar Alfred Gusenbauer u nedjelju je u Salzburgu istaknuo važnost hrvatskog približavanja Europskoj uniji, naglasivši kako bi njezin skori ulazak u članstvo doprinio političkoj stabilnosti jugoistočne Europe.

Gusenbauer je bio domaćin neformalnog sastanka premijera zemalja jugoistočne Europe koji se tradicionalno održava u Salzburgu. "Ako Hrvatska uskoro postane članica Europske unije da će to doprinijeti političkoj stabilnosti jugoistoka Europe, ali i cijele Europske unije", rekao je austrijski kancelar u raspravi na skupu.

Novi srbijanski premijer Mirko Cvetković je u Salzburgu poručio kako bi neovisnost Kosova uskoro trebalo prestati biti političko i postati isključivo pravno pitanje. "Povratak veleposlanika u zemlje EU koje su priznale Kosovo ne znači i da Srbija priznaje osamostaljenje Kosova. To je potez kojim Srbija želi olakšati svoj put u EU, a eventualno povećanje diplomatskog osoblja u druge zemlje svijeta će se razmotriti tek nakon Opće skupštine Ujedinjenih naroda, gdje bi pitanje neovisnosti Kosova trebalo prestati biti političko, već isključivo pravno pitanje", rekao je Cvetković.

Na skupu u Salzburgu, na kojem se srbijanski premijer po prvi put predstavio međunarodnoj javnosti, Cvetković je kazao kako je želja nove proeuropske srbijanske vlade da Srbija postane stup stabilnosti na jugoistoku Europe.

"Mi poštujemo međunarodno pravo i zakone i cijenimo napore Haškog suda s kojim ćemo nastaviti suradnju", kazao je Cvetković. Na izravno pitanje zna li gdje se nalazi Ratko Mladić, Cvetković je kazao da ne zna, ali da postoji politička volja da Mladić i Goran Hadžić budu uhićeni. "Mi smo to dokazali i kod uhićenja Radovana Karadžića, a uhićenje Mladića je samo tehnička stvar", kazao je Cvetković

Osim domaćina Gusenbauera, skupu u Salzburgu nazočilo je šestero premijera, srbijanski Mirko Cvetković, crnogorski Milo Đukanović, makedonski Nikola Gruevski, albanski Sali Berisha, te premijer BiH Nikola Špirić i premijerka Moldove Zinaida Greceani. Hrvatski premijer Ivo Sanader zbog drugih obveza nije prisustvovao skupu, ali je u Salzburgu bio Hido Biščević, glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju.

Premijer BiH Nikola Špirić je kazao da se javlja "jedna opasna teza da Republika Srpska predstavlja opasnost za BiH". "Oni koji rade na toj tezi nisu prijatelji BiH, jer Republika Srpska predstavlja temelj za razvoj BiH, a Milorad Dodik ne provodi politiku destrukcije, već daje veliki doprinos razvoju RS i cijele BiH", poručio je Špirić.

Na kraju skupa je zaključeno kako je europska perspektiva svih zemalja jugoistoka nedvojbena i da je to najbolja garancija za stabilnost područja. (HINA)

27.07.2008. 20:03:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh