« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ODVJETNIK:

Gudurić se predao jer je nevin i vjeruje hrvatskom sudu

Osim optužnice u Hrvatskoj Gudurića traži i srbijansko pravosuđe pred kojim je pravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog razbojstava

Bojan Gudurić
Bojan Gudurić (Interpol)
Više o

BiH

,

ubojstvo Pukanića

,

Bojan Gudurić

,

Slavko Ašćerić

Bojan Gudurić, jedan od šestorice optuženih za ubojstva novinara Ive Pukanića, pristao je na izručenje Hrvatskoj jer smatra da je nevin te da će pred hrvatskim sudom imati pravedno suđenje, doznaje se od njegovog sarajevskog odvjetnika Slavka Ašćerića.

On je 29-godišnjeg Gudurića zastupao pred Sudom BiH u tzv. ekstradicijskom postupku, nakon što se jedini odbjegli optuženik za ubojstvo suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i Nike Franjića sinoć u Banja Luci predao policiji u pratnji tamošnjeg odvjetnika Nenada Balabana.

"Uvjeti za Gudurićevo izručenje ostvareni su kada se utvrdilo da on nije državljanin BiH i nakon što je izjavio da želi biti izručen Hrvatskoj", kazao je Ašćerić Hini.

Dodao je da Gudurić, koji se ne smatra krivim za optužbe o umješanosti u Pukanićevo ubojstvo, na taj način želi "riješiti postupak u Hrvatskoj", budući je uvjeren da će na zagrebačkom Županijskom sudu imati pravedno suđenje.

Osim optužnice u Hrvatskoj, zbog koje je za njim raspisana međunarodna tjeralica i novčana nagrada od 100 tisuća kuna, Gudurića traži i srbijansko pravosuđe pred kojim je pravomoćno osuđen zbog razbojstava na četiri godine zatvora.

Ašćerić nije želio nagađati da li Gudurić želi na suđenje u Zagreb kako bi izbjegao služenje kazne u Srbiji.

Konačnu odluku o izručenju donijet će Ministarstvo pravde BiH, a Ašćerić predviđa da bi odluka mogla biti donesena u narednih tjedan dana.

"Osobno smatram da će Ministarstvo odlučiti da Gudurića treba izručiti Hrvatskoj, a ne Srbiji, čiji je državljanin, no ipak treba pričekati službenu odluku", Slavko Ašćerić, odvjetnik Bojana GudurićaBojan Gudurić zvan Bajone studirao je pravo u Novom Sadu. Kao 24-godišnji član kriminalne skupine u Srbiji je optužen za više pljački benzinskih postaja, kladionica, zlatarnica, poslovnih prostora i trgovina 2004. i 2005. u Novom Sadu, Somboru, Sremskoj Mitrovici i Srbobranu.

Novosadska kriminalna skupina u pljačke je išla maskirana i naoružana, a prema srbijanskom tužiteljstvu u svom razbojničkom pohodu opljačkala je 2,2 milijuna srpskih dinara.

Neki hrvatski mediji pišu da je Gudurić i stručnjak za eksplozive i ubojite naprave koje ga je naučio izrađivati jedan bivši vojni specijalac iz Novog Sada.

Na odsluženju kazne zatvora u Sremskoj Mitrovici 2006. Gudurić se zbližio s Robertom Matanićem, jednim od petorice suoptuženika s kojim će, kada ga izruče Hrvatskoj, dijeliti optuženičku klupu na zagrebačkom Županijskom sudu.

Uz njih dvojicu za taj zločin optuženi su i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović i Slobodan Đurović, kum Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam koji je, prema USKOK-ovoj optužnici, s 1,5 milijuna eura financirao i naručio Pukanićevu likvidaciju.

Gudurića se tereti da je s tavana zgrade u Palmotićevoj ulici naoružan snajperom promatrao parkiralište spreman da ubije Pukanića ako zataji eksplozivna naprava koju je u skuteru, šest sati prije ubojstva, dovezao Milovanović i parkirao ga pored Pukanićeva automobila. Nakon atentata Gudurić je pobjegao i do sinoć se nije znalo gdje se nalazi.

Prema podacima s hrvatske tjeralice, optužen je za teško ubojstvo, udruživanje za počinjenje teškog kaznenog djela i teška kaznena djela protiv opće sigurnosti. (hina/metro-portal)

02.02.2010. 15:38:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh