« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
POZIV S TIBETA

Dalaj lamini predstavnici od Kine traže prekid optuživanja

Pozvali smo Kineze da prekinu s neutemeljenim optužbama Njegove Svetosti koje ga prikazuju kao separatista, izjavili su Tibetanci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Kina

,

Tibet

,

Dalaj Lama

,

optužbe

Predstavnici Dalaj lame objavili su u utorak kako su prošlog tjedna zatražili od kineske vlade da prekine s "neutemeljenim" optužbama protiv duhovnog vođe Tibetanaca u egzilu, kojega Peking smatra separatistom.

U priopćenju objavljenom nakon njihova povratka u sjedište Dalaj lame na sjeveru Indije i nekoliko dana rasprava s predstavnicima kineske vlade o pitanju Tibeta, dvojica izaslanika kazala su da na razgovorima osudili način na koji Peking prikazuje Dalaj lamu, kao borca za nezavisnost kojega zanima samo politička i osobna moć.

"Pozvali smo Kineze da prekinu s tim neutemeljenim optužbama Njegove Svetosti koje ga prikazuju kao separatista", kazali su oni. "Pozvali smo kineske čelnike da surađuju s njim kako bi pronašli rješenje tibetanskog problema prihvatljivo za obje strane".

Kelsang Gyaltsen i Lodi G. Gyari proveli su šest dana u Kini na obnovi dijaloga s Pekingom nakon više od godinu dana prekida.

U utorak se Kina usprotivila eventualnom susretu predsjednika Baracka Obame i Dalaj lame, o kojem se nagađa posljednje vrijeme, ocjenjujući da će "ozbiljno uzgroziti" odnose Kine i SAD-a. (hina/metro-portal)

02.02.2010. 14:35:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh