« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
SAVJETI

Gubitkom težine do manjih bolova

Pretilost zapravo može biti uzrok biomehaničkih i upalnih promjena koje uzrokuju artrozu te boli i gubitka pokretljivosti povezanih s tom bolešću

S kilama odlaze i bolovi
S kilama odlaze i bolovi (Arhiva)
Više o

pretilost

,

artroza

,

gubitak težine

,

osteoartritis

Gubitak težine može spriječiti i značajno ublažiti simptome osteoartritisa odnosno artroze, progresivne bolesti zglobova, zaključak je članka objavljenog u časopisu Journal of the American Academy of the Orthopaedic Surgeons (JAAOS).

U članku se navodi kako pretilost zapravo može biti uzrok biomehaničkih i upalnih promjena koje uzrokuju artrozu te boli i gubitka pokretljivosti povezanih s tom bolešću.

„Postoji jasna poveznica između pretilosti i artroze koja proizlazi iz biomehaničkih i sistemskih čimbenika. Sistemski čimbenici čine se značajnijima", istaknuo je Ryan C. Koonce, kirurg ortoped na klinici Skagit Regional Clinic u Mount Vernonu i jedan od autora članka.

U članku se ističe kako bi se gotovo polovina slučajeva artroze koljena u Sjedinjenim Američkim Državama mogla izbjeći da nije bilo pretilosti kao čimbenika rizika, a ističu se i druge teze:

  • prekomjerna tjelesna težina i opterećenje određenog zgloba dovodi do njegovog povećanog trošenja

  • pretili odrasli ljudi imaju previše bijelog masnog tkiva koje može uzrokovati upale

  • pretilost se smatra temeljnim uzrokom povišenog tlaka, inzulinske rezistencije i ostalih metaboličkih sindroma

  • pretilost je snažan čimbenik rizika za pojavu boli, osobito u području mekog tkiva kao što su tetive

  • smanjenje tjelesne težine može umanjiti bol, obnoviti funkcionalnost zglobova i poboljšati kvalitetu života oboljelima od artroze, a možda i spriječiti 111.206 operacija zamjene koljena koje se provode svake godine.

„Vrlo je važno da liječnici budu svjesni različitih načina na koje pretilost uzrokuje artritis, ne samo radi liječenja već i radi sprečavanja nastanka bolesti. Zanemarujemo mršavljenje kao primarnu terapiju za artritis i bol u zglobovima", rekao je dr. Jonathan Bravman, profesor-asistent na Odjelu ortopedije Sveučilišta u Coloradu i koautor istraživanja. 

23.06.2013. 09:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh