« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NEDOSTATAK SREDSTAVA

Guantanamo otvoren do 2011.

Obamina administracija neće moći zatvoriti vojni zatvor u zaljevu Guantanamo na Kubi i prebaciti iz njega osumnjičene za terorizam sve do 2011. godine

(Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Guantanamo

,

zatvorenici

Pozivajući se na izjave dužnosnika administracije, New York Times kao glavni razlog ističe nedostatak sredstava za otkup i uređenje zatvora u Thomsonu, na sjeverozapadu države Illinois, koji treba zamijeniti Guantanamo.

Administracija je prošloga tjedna objavila da je Popravni centar Thomson, noviji zatvor visoke sigurnosti koji je gotovo prazan, odabran da primi do 100 zatočenika iz Guantanama. Međutim, NY Times navodi da savezna Uprava za kaznionice nema 150 milijuna dolara da isplati Illinoisu za zatvor. Pored toga potrebno je i oko 50 milijuna dolara za preuređenje.

U izvješću se navodi da se Bijela kuća prije nekoliko tjedana obratila zastupnicima u Predstavničkom domu sa zahtjevom za dodatnih 200 milijuna dolara za vojni proračun za 2010., no demokratski čelnici u Kongresu su odbili taj zahtjev.

Kongres je ranije ove godine donio nekoliko zakona u koje je ugradio ograničenja administraciji za prebacivanje osumnjičenih za terorizam na tlo SAD-a. Administracije neće imati drugu prigodu za osigura sredstva za Thomson prije donošenje zakona o dodatnom financiranju rata u Afganistanu, u ožujku ili travnju.

Dužnosnici su rekli za NY Times kako bi moglo potrajati osam do 10 mjeseci za instaliranje nove ograde, stražarskih kula, kamera i ostale sigurnosne opreme za Popravni centar Thomson, prije prebacivanja prvih zatvorenika.

Predsjednik Barack Obama je 22. siječnja, dan nakon inauguracije, izdao uredbu o zatvaranju Guantanama u roku do godinu dana, odnosno do 22. siječnja 2010. On je priznao da taj rok za zatvaranje neće biti ispunjen, a iz administracije su najavili da će zatvaranje Guantanama biti provedeno tijekom 2010.

Ben LaBolt, glasnogovonik Bijele kuće, rekao je da predsjednik Obama ostaje predan zatvaranju spornog objekta na Kubi. "Mi ćemo nastaviti suradnju s Kongresom kako bi osigurali sredstva za kupnju Thomsona, koji će iduće godine raditi uz bitno niže troškove za porezne obveznike", rekao je LaBolt.

Održavanja zatvora Guantanamo godišnje košta oko 150 milijuna dolara, dok bi održavanje Thomsona bilo 75 milijuna dolara. U Guantanamu je trenutačno oko 200 zatočenika, od kojih je 91 iz Jemena. Oni se ne smatraju "visoko vrijednim" osumnjičenicima, ali su američki dužnosnici neskloni njihovoj repatrijaciji zbog sigurnosne situacije u Jemenu, navodi NY Times. (hina/metro-portal)

24.12.2009. 07:45:49
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin
    24.12.2009. 09:21
    Kao sto vidimo nista novo u Americi, nobelovac vodi Bushovu politiku i dalje..
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh