« Svijet
objavljeno prije 16 godina i 3 mjeseca

Guantanamo Bushu opet uzvraća udarac

Zatvorenici imaju pravo obratiti se civilnom pravosuđu

U zatvoru na Kubi trenutno se nalazi oko 270 zatvorenika
U zatvoru na Kubi trenutno se nalazi oko 270 zatvorenika (AFP)
Više o

George W. Bush

,

Kuba

,

Američki Vrhovni sud

,

Bijela kuća

,

Guantanamo

Američki Vrhovni sud naveo je jučer da Ustav jamči zatvorenicima u Guantanamu pravo da se obrate saveznom pravosuđu, što je novi udarac za Bushevu administraciju koja ne daje toliko slobode zatvorenicima.

Treći puta je najviša američka sudska instancija odbila vladine argumente o zatvoru u američkoj vojnoj baze na Kubi, gdje se unatoč gotovo jednoglasnoj međunarodnoj osudi još uvijek nalazi oko 270 zatvorenika osumnjičenih za terorizam.

Suci su ocijenili da su se 2004. i 2006. godine zatvorenici mogli obratiti saveznom pravosuđu. Ali s pet glasova prema četiri sud je ocijenio da iako je Guantanamo službeno na kubanskom teritoriju, baza funkcionira kao američki teritorij.

Bushev otporSvi se mi moramo pridržavati odluka suda. No, to ne znači da se ja s tom odlukom moram složiti, izjavio je američki predsjednik George W. Bush čija je aministracija već dva puta uspjela promijeniti odluku suda. 

Ta odluka trebala bi omogućiti zatvorenicima da prisile vladu da iznese sve elemente koji opravdavaju zatočenje, što je postupak koji za sada administracija odbija u ime nacionalne sigurnosti. Odluka također otvara vrata federalnih sudova zatvorenicima koji žele prijaviti zlostavljanja, kao i zakonitost vojnih sudova, koje je u lipnju 2006. ukinuo Vrhovni sud, ali ih je nekoliko mjeseci kasnije Kongres ponovno uveo.

Bijela kuća navela je jučer da razmatra odluku američkog Vrhovnog suda prema kojoj Ustav jamči zatvorenicima Guantanama pravo obraćanja federalnom pravosuđu.   (HINA)

12.06.2008. 23:24:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh