« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Gruzijska ministrica poziva EU na jedinstveno stajalište

Nema dijaloga s Rusijom dok se ne povuče vojska

Eka Tkeshelashvili na press konferenciji u Istanbulu
Eka Tkeshelashvili na press konferenciji u Istanbulu (AFP)
Više o

Rusija

,

Gruzija

,

Eka Tkeshelashvili

Gruzijska ministrica vanjskih poslova Eka Tkeshelashvili pozvala je u nedjelju Europsku uniju da zauzme jedinstveno stajalište pred, kako je ona nazvala "ruskom okupacijom dijela njezine zemlje".

"Zajednički i ujedinjeni europski napori svih nas, uključujući i Tursku, od temeljne su važnosti za rješenje problema Gruzije, rekla je Tkeshelashvili.

Ruska ofenziva na Gruziju mogla bi imati "domino učinak" na Kavkazu, posebice u Ukrajini, upozorila je Tkeshelashvili nakon sastanka sa svojim turskim kolegom Alijem Babacanom u Istanbulu. Gruzijska ministrica također je isključila mogućnost hitne uspostave dijaloga s Rusijom.

"Sve dok Rusija ne ode iz Gruzije i u potpunosti ne ispoštuje primirje Gruzija neće uspostavljati dijalog s tom zemljom".
Eka Tkeshelashvili,
gruzijska ministrica vanjskih poslova
Rusija i Gruzija se međusobno optužuju za izazivanje sukoba koji je doveo do ruske intervencije protiv gruzijskih snaga koje pokušavaju pokušavaju preuzeti kontrolu nad separatističkim regijama Južnom Osetijom i Abhazijom.

Moskva je povukla većinu postrojbi nakon sporazuma o primirju, ali je zadržala postrojbe u "tampon zoni" prema odmetnutim pokrajinama čije granice nisu jasno određene.

Gruzijska ministrica koja je optužila Moskvu da vodi "ekspanzionističku politiku", ponovo je zatražila od međunarodne zajednice da podrži "nepovredivost teritorijalne cjelovitosti Gruzije".

Potporu Gruziji u nedjelju je zatražio i podpredsjednik gruzijske vlade Georgij Baramidze koji u Bledu u Sloveniji sudjeluje u radu Bledskog strateškog foruma na temu energije i klimatskih promjena. Baramidze je zatražio od Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država podršku svojoj zemlji, optužujući Rusiju za "etničko čišćenje" i širenje kontrole u dijelovima koji nisu zahvaćeni sukobom".

Baramidze je rekao da je Rusija brutalno napala Gruziju i okupirala njezin veliki dio, uključujući i Južnu Osetiju i Abhaziju, uslijed čega je stradao veliki broj civila, a više od 100 tisuća ljudi moralo je napustiti svoje domove. (HINA/METRO)

31.08.2008. 19:57:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh