« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
skandal

Grinch u lovu na mirovine

Nježnijeg izraza za planirano ukidanje drugog stupa zapravo i nema

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

mirovinska reforma

,

Sanader Grinch

,

Ivo Sanader Grinch

,

Sanader mirovine

,

mirovine drugi stup

Kada bi se samo zbrojalo koliko je novaca utrošeno na studije, rasprave, sastanke i okrugle stolove, pa na kraju i marketing, vjerojatno bi se došlo do nekoliko stotina milijuna kuna koje su uludo bačene u dnevnice i ručkove političara i stručnjaka koji su stvarali mirovinsku reformu.

No, taj novac je na mjestu do kojeg naš kancelar ne može, osim promjenom zakona. A u drugom se stupu prikupila znatna svotica, koja je i dalje respektabilna, unatoč svom trudu većine fond menadžera da je što više bace kroz prozor. I tih petnaestak - dvadeset milijardi kuna svrbe Vladu, jer su rupe u proračunu sve veće, a treba početi s kapitalnim investicijama koje će Hrvatskoj donijeti - samo još veće rupe u proračunu.

Stručna javnost jednostavno je zgranuta samom makijavelističkom idejom: dozvoliti prebacivanje novca iz drugog stupa u prvi, nakon što su dežurni plaćenici odradili PR po kojem je drugi stup grozan i iz njega ne dobivate nikakvu mirovinu.

Ideja je, kažu, sumanuta i predstavlja najbezočniju pljačku u povijesti neovisne Hrvatske, prema riječima Davorka Vidovića. Uz Čačića, pobunili su se i vlasnici velikih tvrtki, tek se očekuje reakcija sindikata, dok umirovljenici mudro šute. Njih su već jednom pokrali, pa računaju da ih se budući članovi njihove stranke ne tiču.

 

11.02.2009. 20:14:20
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ojeP
    11.02.2009. 22:51
    Lud, zbunjen i nenormalan.
  2. avatar
    miroljubiv
    12.02.2009. 00:53
    Kad lopovi biraju lopove,lopovluk cvjeta.Čuđenje lopova je besmisleno.Tko će lopovsku državu i takve građane naučiti poštenju,radu i ljubavi prema bližnjemu?
  3. avatar
    Chic
    10.03.2009. 17:33
    Nisu svi ljudi lopovi, al kad dođu u poziciju moći i prodaju dupe evropskim birokratima i ostalim mafijašima, naravno da im je teško odreći se love iz svojeg džepa. Pa udari po tuđem. Ko nam je kriv kad se nitko ne buni...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh