« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
HE HE

Greške koje rade kavopije

Kako zapravo kava djeluje na nas, na naše raspoloženje i kvalitetu sna doznat ćete ako pročitate članak

Kako zapravo kava utječe na nas
Kako zapravo kava utječe na nas (Shutterstock)
Više o

kofein

,

kava

,

turska kava

,

utjecaj

,

espresso

Ako spadate u kavopije koji se jednostavno ne mogu ni probuditi bez dobre džezve pune turske kave, informacije koje vam donosimo mogle bi vam biti prilično korisne, da ne kažemo ključne za vaš odnos prema kavi.

Naime, većina kavopija ne zna da kava vlada hormonima u tijelu, pa tako ako svako jutro pijete istu količinu kave, ne znači da će uvijek imati isti utjecaj. Recimo, trudnice i žene koje piju pilule za kontracepciju s estrogenom zadržat će i malu količinu kofeina u tijelu dulje nego inače. 

Proces razgradnje kofeina se usporava i tijekom menstrualnog ciklusa u danima kad je razina estrogena najviša. Znači, tijekom PMS-a i u kasnoj lutealnoj fazi ciklusa (oko tjedan dana prije mjesečnice) pijte manje kave.

Genetika također igra veliku ulogu u brzini prerade kofeina u tijelu, pa tako oni koji nemaju gene koji pomažu brzo probavljanje kofeina i popiju par kava tijekom jutra, najvjerojatnije se kofein neće stići razgraditi niti do navečer, tako da su mogući problemi sa spavanjem. Kako testa za otkrivanje brzine razgradnje kofeina u tijelu nema, morat ćete eksperimentirati.

Jedan od problema bivših pušača je nesanica, koja se povezuje s ovisnošću o nikotinu, no zapravo se najčešće radi o kavi. Naime, dobar dio pušača nastavlja piti kavu, zaboravljajući pritom na činjenicu da nikotin ubrzava rad jetre i, posljedično, razgradnju kofeina, tako da pušačima treba i 4 puta više kave za isti učinak nego nepušačima. 

Ako nastavite piti kavu u istim količinama nakon što prestanete pušiti, bit ćete jako razdražljivi i nervozni, što će vas prije ili kasnije vratiti cigaretama.

15.10.2013. 21:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh