« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
SJAJNO!

Grejp - veseli mješanac čudesnih kvaliteta

Grejp je siromašan kalorijama, ali je bogat različitim vrijednim nutrijentima i odličan je izvor vitamina A i C

Čudesni grejp
Čudesni grejp (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

vitamini

,

grejp

Grejp je, ako niste znali, križanac pomelo voćke i i naranče nastao slučajno na Barbadosu, iako ga zapravo doživljavamo kao autentično voće.No, takav kakav jest često je zanemaren u usporedbi s ostalim agrumima.

Takav odnos prema grejpu je potpuno neopravdan, jer upravo on predstavlja rješenje za nečistu kožu, višak kilograma i krvni tlak. 

Grejp je siromašan kalorijama, ali je bogat različitim vrijednim nutrijentima i odličan je izvor vitamina A i C. Ima glikemijski indeks 25 zbog čega na utječe na razinu šećera u krvi i razine inzulina, a to ga čini idealnim voćem za osobe koje pokušavaju smršaviti. 

Mnoge studije tvrde da upravo konzumacijom grejpa, i drugih agruma, možemo smanjiti rizik od dijabetesa, pretilosti, srčanih bolesti, a grejp blagtovorno djeluje na ten, razinu energije i težinu. 

Sadrži bombastičnu kombinaciju vlakana, kalcija, likopena, vitamina C i kolina zahvaljujući kojoj održava srce zdravim. Bogat je kalcijem koji je regulira krvni tlak i pomaže u širenju žila. Američka udruga za srce (Ameircan Heart Association) u istraživanju jeobjavila da povećani unos flavonoida može sniziti rizik od ishemičnog udara kod žena. 

Kod osoba koje su konzumirale flavonoide u agrumima poput grejpa i naranča, rizik je bio smanjen za 19 posto. 

Grejp je bogat antioksidansima koji 'obuzdavaju' nepoznate radikale u tijelu koji uzrokuju rak. Unos likopena povezan je sa smanjenim rizikom od razvitka raka prostate u nekoliko studija. 

Ova tropska voća idealna je za probavu i održavanje zdrave stolice, a sastoji se od 9 posto vode pa je savršena za tople ljetne dane i čuva nas od dehidracije. Vitamin C u grejpu štiti kožu od štete koju čini sunce i zagađenost, a promovira i proizvodnju kolagena koji je zadužen za mladolik izgled i održavanje elastičnosti kože. 

24.08.2018. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh