« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
KRAJ NIJE NA VIDIKU

Grčki proračun premašio zacrtane uvjete MMF-a i EU

Grčki proračunski deficit će ove godine dostići 8,5 posto BDP, što je više od 7,6 posto koji su zacrtali EU i MMF

Dragulj grčkog turizma: Akropola u središtu Atene
Više o

Europska unija

,

MMF

,

Grčka

,

kriza

,

proračunski deficit

Grčka neće realizirati proračunski manjak koji su zacrtali EU i MMF, po brojkama koje je u nedjelju objavilo grčko ministarstvo fiancija nakon što je vlada usvojila nacrt proračuna za 2012.

Proračunski deficit će ove godine dostići 8,5 posto BDP, što je više od zacrtanih 7,6 posto. Manjak će u 2012. biti smanjen na 6,8 posto BDP-a no i to je više od predviđenih 6,5 posto dogovorenih u zamjenu za financijsku pomoć.

"Do kraja 2011. ostaju tri mjeseca a konačna procjena deficita od 8,5 posto BDP-a bit će postigunuta ako državni mehanizmi i građani odgovore sukladno tome", reklo je ministarstvo u izjavi.

Grčka vlada je u nedjelju odobrila mjeru kojom se počinje smanjivati broj djelatnika u javnom sektoru, što je bio sporan dio plana štednje koji je bio uvjet za dobivanje zajmova EU-a i MMF-a.

Vlada je prošli tjedan objavila nove mjere za 2011. i 2012. Jedna od mjera je isplata samo 60 posto plaće za 30.000 zaposlenih u javnim službama. Ako ti ljudi ne nađu novi posao u roku od 12 mjeseci bit će otpušteni a ta je mjera, po riječima doministra koji nije želio biti imenovan, usvojena jednoglasno.

03.10.2011. 07:39:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh