« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
NESTABILNOST

Grčki premijer preživio glasovanje o povjerenju

grčki premijer George Papandreou uspio je ostati na čelu zemlje nakon glasovanja parlamenta o povjerenju njegovoj vladi

Više o

eurozona

,

Grčka

,

gospodarska kriza

,

glasovanje

,

povjerenje vladi

,

George Papandreou

Grčki premijer George Papandreou preživio je u petak navečer glasovanje parlamenta o povjerenju njegovoj vladi, čime je izbjegao izvanredne izbore koji bi minirali sporazum o spasu Grčke i rasplamsali gospodarsku krizu eurozone, javlja Hina.

Socijalistička vlada premijera Papandreoua osvojila je 153 od ukupno 300 glasova zastupnika, a pobuna nekih članova njegove stranke PASOK nije se ostvarila budući da je nagovijestio skori odlazak s pozicije premijera.

"Zadnje do čega mi je stalo je moj položaj. Nije me briga ako ne budem ponovno izabran", kazao je prije glasovanja.

Ranije je Papandreou pozvao na stvaranje nove koalicijske vlade koja bi usvojila europski paket pomoći, ključan za spriječavanje širenja gospodarske krize na veća europska gospodarstva.

Papandreou je najavio da će se u subotu sastati s grčkim predsjednikom kako bi razmotrili stvaranje šire vlade koja će osigurati spašavanje eurozone. Dodao je da je spreman razgovarati i o tome tko bi mogao biti novi čelnik administracije.

Izvori govore o ministru financija Evangelosu Venizelosu kao mogućem novom čelniku vlade.

Nova vlada raspisat će prijevremene izbore za nekoliko mjeseci nakon što paket spasa bude osiguran, kazali su izvori za Reuters.

Papandreou je u ponedjeljak izazvao pometnju u zemlji i inozemstvu kada je najavio referendum o europskom paketu pomoći, koji su prošlog tjedna dogovorili čelnici eurozone.

Pod velikim domaćim i međunarodnim pritiskom odustao je od referenduma.

05.11.2011. 08:59:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh