« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
MMM :)

Sve blagodati jutarnje kave

Kava je omiljeni jutarnji ritual koji će rijetko tko preskočiti, a evo i razloga zašto nam je ovaj crni napitak toliko prirastao srcu

Uživajte u kavici
Uživajte u kavici (Arhiva)
Više o

kofein

,

kava

,

jutarnja kava

Kava je napitak uz koji se budimo, sklapamo poslove i prijateljstva, odmaramo i razgovaramo, ušla je u sve pore našeg života i gotovo da i nema druženja na kojem se u neko doba neće pojatiti na stolu. No, kako je došlo do toga?

Kofein, glavni sastojak kave sjajan je kemijski spoj koji, kad se konzumira umjereno, ima mnoge pozitivne učinke na našte tijelo, no pretjerivanje će lako izazvati poteškoće sa zdravljem. On oponaša vrlo važnu molekulu adenozin, neurotransmiter u mozgu i veže se na iste receptore, budeći na taj način naš mozak.

S jedne strane to je dobro za nas, no s druge strane - kad postoji stalan povećan priljev, tj. svakodnevno konzumiranje kave, mozak će proizvesti više receptora adenozina i postat ćete - ovisni o kavi.

Ipak, vjerovali ili ne, kava ne bi trebala biti prva stvar koju ujutro radite, jer je zapravo treba konzumirati tek nakon dva sata nakon buđenja - kortizol, hormon koji nas održava budnim ima najviše razine upravo ujutro, do 30 minuta nakon buđenja, pa je dodavanje kofeina u cijelu priču zapravo nepotrebno. Idealno vrijeme za kavu je sredina jutra i popodneva kad su razine kortizola najniže u tijelu.

Inače, kofein počinje djelovati već nakon desetak minuta, a najsnažniji učinak ima 45 minuta nakon što popijete kavu.

Tek toliko da znate, odrasli ljudi koji nemaju zdravstvenih problema mogu popiti do 400 mg kofeina dnevno bez negativnih posljedica, a kako jedan espresso ima otprilike 50 mg, izračunajte sami pijete li previše kave.

Što se tiče trudnica, i one smiju piti kavu, jer su istraživanja pokazala da je 200 mg kofeina dnevno dozvoljena granica unosa pri kojoj ne može biti štetnih posljedica za majku ili plod.

No, kad računate dnevni unos, budite svjesni činjenice da je kofein prisutan u velikom broju svakodnevnih proizvoda, od sladoleda do dimljenog mesa i čokolade, pa nemojte pretjerivati.

.U svakom slučaju, uživajte u kavi!

04.02.2016. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh