« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
STRUČNJAK ZA KLIMU:

Gotovo je, više ne možemo spasiti Zemlju

POGLEDAJTE VIDEO - Čovjek ne može ništa učiniti kako bi zaustavio klimatske promjene

Gotovo je, više ne možemo spasiti Zemlju
Gotovo je, više ne možemo spasiti Zemlju (Shutterstock)
Više o

obnovljivi izvori energije

,

klimatske promjene

,

smak svijeta

,

kraj civilizacije

,

geja teorija

,

gaia teorija

,

James Lovelock

Ugledni britanski profesor James Lovelock u razgovoru za BBC tvrdi da čovjek više ne može učiniti ništa kako bi spasio planet na kojem živi.

"Zemlja se može spasiti još jedino sama", rekao je Lovelock koji je 1960. razvio tzv. Geja teoriju prema kojoj Zemlju i sva stvorenja koja na njoj žive treba promatrati kao veliki organizam koji se samostalno regulira i stabilizira.

"Nestat će sve vrste koje do te mjere uništavaju Zemlju da ugrožavaju njeno postojanje za buduće generacije", svojedobno je napisao znanstvenik u časopisu Technology Review, čime je želio reći da će Zemlja istrijebiti nas prije nego što mi do kraja devastiramo nju.

Lovelock smatra da je prije milijun godina na Zemlji došlo do klimatskih promjena koje je preživjelo svega 2000 ljudi. U izgradnji civilizacije čovjek je bez zlih namjera prouzročio nove klimatske promjene koje će biti kobne.

"To je kao da u šumi pronađete pušku i ne znate čemu služi. Uzmete ju u ruku, počnete se igrati s njom i ona najednom opali i ubije drugog čovjeka", pojasnio je Lovelock za BBC i tako pojednostavljeno opisao ljudsko neznanje prema okolišu u kojem živi.

Uvjeren je da nismo doista krivi za nemilu situaciju, jer naprosto nismo znali što radimo. Ujedno je odbacio sve modele kojima preostali znanstvenici analiziraju klimu i izrađuju scenarije za budućnost.

"Temperature se toliko mijenjaju da mi to uopće nismo u stanju izmjeriti. S druge strane, ljudi su danas spremni sve učiniti kako bi napredovali pa tako brojni znanstvenici falsificiraju važne podatke. Karijera im je važnija od zvanja", kritizira Lovelock.

Kritičan je i prema obnovljivim izvorima energije te smatra da će "neki" od njih dobro zaraditi dok Zemlji više nema pomoći. "Uživajte u životu koliko god možete" zaključuje britanski profesor.

 

01.04.2010. 17:40:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    nela
    25.12.2011. 18:49
    kako nemoze a planeta capren 22 b ako deca ove nasa generacija
    bude izmislila nacin da odemo svi na tu planetu .....
  2. avatar
    nela
    25.12.2011. 18:53
    ali ako hocete spasiti zemlju moze naravno da moze zivite bez
    mesa naucno je dokazano citala sam na jednoj stranici koja se zove
    zelite spasiti zemlju mozete zivite bez mesa...................
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh