« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
GUSTI DIM

Gori rafinerija nafte u Sisku - požar ugašen oko 14 sati

Gusti se dim mogao vidjeti i u Zagrebu, a u rafineriji odjekuju i eksplozije - u pomoć stigao kanader, zagrebački vatrogasci, air tractor...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (hrt/screenshot)
Više o

požar u rafineriji

,

požar u Sisku

Prema informacijama iz Poglavarstva grada Siska, požar koji je u buknuo u sisačkoj rafineriji oko 10.30 oko 14 sati je ugašen. Zbog udisanja dima dva su vatrogasca završila u bolnici, a evakuirano je stanovništvo koje živi uz postrojenje.

Ministar Milinović odlučio je u Sisak uputiti toksikološku službu Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi na teren, sa svom potrebnom opremom. Iz Ministarstva kažu kako nadziru stanje te da će u slučaju potrebe za pojačanom zdravstvenom skrbi uključiti sve potrebne dodatne kapacitete.

Kronologija

Hrvatska televizija javila je jutros da su Ured za upravljanje u hitnim situacijama i JVP grada Zagreba poslali pomoć u Sisak kako bi ugasili požar u rafineriji. Na traženje odgovorne osobe iz tvrtke Sinaco poslana su dva kemijska vozila za gašenje požara s 5.5 tisuća litara pjenila i jedno zapovjedno vozilo i sve zajedno sedam vatrogasaca. Na teren u Sisak izlaze i djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Iz Ine su za Index.hr potvrdili kako je požar izbio između postrojenja KP - 6  i rezervoarskog prostora. Požar je izbio uslijed zapaljenja naftnih produkata. "Na teren su odmah izašla vatrogasna vozila te su odmah obaviještene sve mjerodavne službe. Ozlijeđenih osoba nema kao ni utjecaja na okoliš", priopćili su iz Ine. Dodaju kako će sve okolnosti događaja utvrditi kasnije i o tome obavijestiti javnost. Vatrogasci pokušavaju spriječiti da se požar proširi na postrojenja.

Građani koji žive u okolici južne industrijske zone u strahu su i brinu se hoće li početi evakuacija. Ljuti su jer smatraju da je gasitelja premalo. Dio radnika je evakuiran. Stup dima visok je preko 200 metara, a glavni je utisak da su se profesionalni vatrogasci iz Siska pojavili prekasno. Požar je do 13 sati lokaliziran, ali još nije ugašen.

20.06.2011. 12:45:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    HCOIE
    20.06.2011. 14:42
    Na pitanje o planovima Ine s Rafinerijom Sisak od Zoltana Aldotta, predsjednika Uprave Ine dobili smo sljedeći odgovor: "Važno je reći da je sisačka rafinerija strateška imovina Ine i zato je zaštićena Dioničarskim ugovorom. Sisak je potreban i važan, a o preseljenju ili zatvaranju rafinerije nije se raspravljalo na niti jednoj razini unutar kompanije. Sve strateške odluke u vezi Siska moraju donijeti i donosit će dioničari zajedno. Prema mojim saznanjima, glavni su se dioničari dogovorili da nema izdvajanja niti jednog rafinerijskog postrojenja. Riječka rafinerija nam je vrlo važna jer svoj proizvod vrlo jednostavno možemo plasirati na brojna tržišta. No, to ne znači da nećemo razvijati sisačku rafineriju. U posljednjih nekoliko godina rafinerije u Rijeci i Sisku su znatno unaprijeđene. I ubuduće ćemo investirati više kako bismo još poboljšali kvalitetu zraka, a ne toliko u povećanje kapaciteta. No pitanje budućnosti je pitanje potrebnog kapaciteta. Nije dobro ako imate veći kapacitet od tržišnih potreba jer vas to vodi u gubitak. Trenutno su naši kapaciteti dovoljni i za buduće razdoblje za čitavu regiju i sad se fokusiramo na poboljšanja, što znači da od sirove nafte želimo proizvoditi više benzina i dizela koji donose veći profit". ZAKLJUČAK: Čelnici Ine koriste svaku mogućnost da naglase dobre i partnerske odnose između Vlade i Mola. Međutim, u stvarnosti je njihov odnos obilježen napetostima,pa tako i po pitanju zatvaranja rafinerije u Sisku.Ovaj požar je samo malen primjer kako strane kompanije "brinu" o osuvremenjuju preuzete rafinerije poput ove u Sisku. Uglavnom se radi o trošenju preuzetih industrijskih kompleksa do iznemoglosti ili dok se u stvari ne raspadnu,bez ulaganja u zaštitu okoliša, zdravlja ljudi koji tamo rade i žive u neposrednoj blizini.Mišljenja smo da rafineriju u Sisku treba zatvoriti i preseliti,po mogućnosti na adresu: H-1117 Budapest, Október huszonharmadika u. 18.Znalci će znati zašto. HCOIE
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh