« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina
1913.-2011.

Preminuo bivši šef ustaške policije Milivoj Ašner

Ašner, rođen u Daruvaru, bio je na popisu deset najtraženijih ratnih zločinaca Centra Simona Wiesenthala iz Jeruzalema

Republika Hrvatska 2005. optužila je Ašnera za ratni zločin protiv civilnog stanovništva te zatražila njegovo izručenje
Republika Hrvatska 2005. optužila je Ašnera za ratni zločin protiv civilnog stanovništva te zatražila njegovo izručenje (MUP)
Više o

ratni zločinac

,

Milivoj Ašner

,

Centar Simon Wiesenthal

,

ustaše

Bivši šef ustaške policije u Požegi Milivoj Ašner, jedan od najtraženijih ratnih zločinaca s popisa Centra Simona Wiesenthala, preminuo je u Klagenfurtu u 98. godini, javlja austrijska novinska agencija APA u ponedjeljak, a prenosi Hina.

Ašner je preminuo još 14. lipnja u Caritasovom domu u Klagenfurtu, kazao je direktor tamošnjeg Caritasa Viktor Umelko u ponedjeljak na upit APA-e. Ašner, rođen u Daruvaru, bio je na popisu deset najtraženijih ratnih zločinaca Centra Simona Wiesenthala iz Jeruzalema. Milivoj Ašner navodno je bio odgovoran za progone i deportacije stotina Srba, Židova i Roma tijekom Drugog svjetskog rata dok je bio zapovjednik ustaške policije u Požegi.

Po završetku Drugog svjetskog rata Ašner se sklanja u Austriju te uzima novo ime Georg Aschner. Godine 1992. vraća se u Hrvatsku, u Požegu, i tamo živi sve do 2004. kada se vratio natrag u Klagenfurt.

Republika Hrvatska 2005. optužila je Ašnera za ratni zločin protiv civilnog stanovništva te zatražila njegovo izručenje, što je Austrija odbila s obrazloženjem da zbog teške demencije nije u stanju pratiti suđenje.

20.06.2011. 11:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh