« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
TRIKOVI

Google zna kako ubrzati učitavanje web stranica u Chrome

Količina podataka koje uređaji trebaju preuzeti s tih stranica ima velik utjecaj na brzinu učitavanja, a Chrome dobiva pomoć - Lazy Loading

Lazy Loading sjajno radi
Lazy Loading sjajno radi (Screenshot)
Više o

Google Chrome

,

Lazy Loading

,

učitavanje stranica

Stiže Lazy Loading, značajka za Chrome web preglednik koja ubrzava učitavanja mrežnih stranica za 18-35 %, ovisno o vrsti stranice i vezi s internetom.

Moderne web stranice postaju sve složenije. Količina podataka koje uređaji trebaju preuzeti s tih stranica ima velik utjecaj na brzinu učitavanja. Google neprekidno radi na tehnologijama ubrzanja pregledavanja i uvodi nove performanse. Ovih dana uočena je nova funkcija u web pregledniku pod nazivom - Lazy Loading.

Što je Lazy Loading ? Koncept stvarno nije previše teško razumjeti. Kada posjetite tradicionalnu web stranicu, kao što ste upravo sada učinili s našom Hi-tech stranicom na portalu, vaš web preglednik je preuzeo cijelu stranicu odjednom. Uz novu funkciju, sadržaj web stranice preuzimat će se postupno. Prvo svi tekstovi i slike koje su prikazane na vrhu, odnosno samo dio stranice koji je vidljiv korisniku na zaslonu.

Zatim, kada se počnete pomicati po web stranici, automatski se u pozadini preuzima ostali sadržaj (tekstovi, slike i videozapisi) kako bi bili vidljivi dok dođete do njih. U budućnosti, funkcija će se koristiti prema zadanim postavkama.

Isprobajte i vi Lazy Loading

Želite li i vi isprobati kako radi Lazy Loading, slijedite upute u nastavku.

  1. Preuzmite i instalirajte Google Chrome web preglednik s prefiksom Canary, što znači da je stabilna testna verzija. (ovdje)

  2. U adresnu traku upišite: chrome:// flags / # enable-lazy-image loading. Sada će vam se otvoriti izbornik skrivenih postavki u kome trebate pronaći opcije # enable-lazy-image-loading i # enable-lazy-frame loading . Omogućite ih u potvrdnim okvirima.

  3. Kako bi promjene postale učinkovite, morate ponovno pokrenuti web-preglednik. Imajte na umu kako se radi o testnoj inačici preglednika i može imati pogreške koje utječu na korisničko iskustvo.  

Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal
Piše: Sanja Ledinek
24.08.2018. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh