« Hi-tech
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
OPA!?

Google želi biti pametniji od čovjeka

Google je objavio da je njegova misija objediniti sve informacije svijeta, a već dugo se nagađalo da bi pri tome mogla pomoći umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija je novi cilj Googla
Umjetna inteligencija je novi cilj Googla (Arhiva)
Više o

umjetna inteligencija

,

Google

Google se jako zalaže za razvoj umjetne inteligencije. Ovaj internetski koncern je kupio firmu DeepMind koja radi na razvoju softvera koji bi kompjutore naučio misliti. Cijena koju je Google platio nije objavljena.

Prema informacijama "Financial Times-a" i portala "The Information" Google je platio oko 500 milijuna dolara (365 milijuna eura). Prema navodima medija Google je ponudio veću cijenu od koncerna Facebook koji je također bio zainteresiran za kupovinu DeepMind-a.

Već dugo se špekuliralo da bi se Google mogao dokopati metoda umjetne inteligencije. Ovaj koncern tako između ostalog razvija uslugu Google Now koja nastupa kao jedna vrsta osobnog asistenta njegovim korisnicima i koja ih, primjerice, informira o tome da će zakasniti na neko mjesto zbog problema u prometu.

Odgovor na pitanja koja nitko ne postavlja

Koncern je ponovo priopćio kako svojim korisnicima želi ponuditi prave odgovore za sve životne situacije i to često i prije nego što bi korisnici uopće mogli znati što im treba odnosno da trebaju takve odgovore na svoje potrebe. Ovaj koncern već sada prilikom pretrage pokušava uz odgovore ponuditi i druge informacije poput mjesta, vremena ili podržati interese korisnika.

O samoj tvrtci DeppMind ne zna se mnogo. Njezin osnivač je Demis Hassabis, koji je ranije slovio za šahovsko "čudo od djeteta". On prema navodima "Financial Times-a" ima 37 godina, studirao je medicinu i specijalizirao neurologiju. Prema navodima "The Information-a" Google će osnovati i Vijeće za etiku koje se treba pobrinuti za to da tehnologija DeepMind-a ne bude zloupotrijebljena.

Još 2012. godineGoogle je angažirao znanstvenika Raya Kurzwella da istražuje umjetnu inteligenciju što je već bila indicija da Google obećava doprinos na ovom polju. Trenutno su istraživanja bazirana na tome da kompjutor bude u stanju riješiti određene misaone probleme. Međutim i dalje postoji velika skepsa kada je riječ o tome hoće li jednoga dana kompjutor moći misliti kao čovjek.

I drugi veliki koncerni, poput Facebook-a i IBM-a, su proteklih godina počeli s istraživanjem umjetne inteligencije. No tek nedavno je Google javno predstavio svoj robot-projekt, koji razvija mjesecima, a koji su već kupila brojna specijalizirana poduzeća.

Piše: Zorica Ilić/DW
28.01.2014. 17:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh