« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Google steže remen

Ehh, nismo mi jedini...

Fotografija vijesti
Više o

Google

,

stezanje remena

Internetska tražilica Google planira zbog usporenog rasta prihoda stegnuti remen smanjenjem troškova i rezanjem novih projekta, objavio je The Wall Street Journal (WSJ).

"Moramo se ponašati kao da ne znamo što će se dogoditi", kazao je izvršni direktor Googlea Eric Schmidt, dodavši da će kompanija srezati projekte koji nisu ispunili očekivanja.

Njegov istup poklopio se s prognozom analitičara Global Equities Researcha da bi Google u ovoj godini trebao ostvariti prihode od 15,71 milijarde dolara, u idućoj u visini 15,23 milijarde dok bi u 2010. njihova vrijednost trebala dosegnuti 14,57 milijardi dolara.

WSJ objavio je da oglašavanje povezano s pretraživanjem na internetu još uvijek čini 97 posto prihoda Googlea, ali da proizvodi poput Google Checkouta, plaćanja putem interneta, te Google TV Adsa, prodaje oglasnih minuta na tv-postajama, nisu generirali značajne prihode.

Prošlog mjeseca Google je objavio da će krajem prosinca obustaviti eksperiment kreiranja virtualnog svijeta Lively, u sklopu "određivanja prioriteta za resurse i usmjeravanja na ključne poslove pretraživanja, oglašavanja i aplikacija". Također je otkazao eksperimentalnu stranicu za pretraživanje SearchMash.

Ove je godine suosnivač Googlea Sergey Brin objavio i planove značajnog smanjenja broja radnika, za oko 10.000.

Google također traži mogućnosti novih prihoda, te je tako prošlog mjeseca započeo s objavom oglasa na financijskoj internetskoj stranici Google Finance. WSJ piše da uskoro planira pokrenuti i oglašavanje na stranici za vijesti Google News.

Kako piše ugledni njujorški financijski dnevnik, prioritet su ulaganja u oglašavanje na displayima, oglašavanje na mobilnim telefonima i internetske poslovne aplikacije.

Dobit Google u trećem tromjesečju premašila je očekivanja analitičara Wall Streeta. Neto dobit porasla je za 26 posto na 1,35 milijardi dolara, dok su prihodi u iznosu od 5,54 milijarde dolara bili 31 posto veći nego u istom razdoblju 2007. Dionice Google izgubile su na vrijednosti više od 50 posto tijekom protekle godine, završivši u utorak trgovinu na njujorškoj burzi u New Yorku na 275,11 dolara. (hina/metro-portal)

04.12.2008. 11:46:29
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Oglašavanje na internetu
    03.12.2011. 18:07
    Google je svjetski lider u onlien golašavanju, i uvijek će biti! Evantualno ga možda facebook prestigne tamo do 2015 godine!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh